Česko prosadilo svou do unijního plánu na záchranu bank

České republice se podařilo prosadit do závěrů právě skončeného summitu Evropské unie o globální finanční krizi, že pomoc finančním institucím musí být v souladu se zásadami volné soutěže a s principy vnitřního trhu EU. Podle premiéra Mirka Topolánka věříme tomu, že Evropská komise bude na tuto zásadu striktně dbát. V opačném případě by podle české delegace na bruselském summitu došlo ke znevýhodnění některých států na jednotném evropském trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Evropské unie

vlajka Evropské unie | Foto: europa.eu.int

2 biliony eur na záruky mezibankovních úvěrů a rekapitalizaci bank. Tento plán patnácti zemí, kde se platí eurem, schválený na nedělní schůzce v Paříži, přijali za svůj i premiéři zbylých členských zemí Evropské unie na summitu v Bruselu. Zástupci celé sedmadvacítky se dohodli i na dalších krocích k uzdravení finančních trhů. Předseda Evropské komise José Barroso uvedl, že zmíněný záchranný plán zemí eurozóny podpořilo všech 27 členských států EU, tedy i Česko.

Konečný výsledek podle premiéra Mirka Topolánka plně respektuje české stanovisko: "Jsme opravdu spokojeni s tím, že se explicitně v závěrech, v článku 5, uvádí, že všechny státní podpory mohou být poskytovány jen za dodržování vnitřního trhu a pravidel této podpory."

K deformaci hospodářské soutěže na jednotném evropském trhu by došlo, pokud by některé země ve státní podpoře ohrožených finančních institucí zašly příliš daleko. To zdůraznil český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra: "Vždycky když je mimořádná situace, tak je tendence, že každý si začne chránit svoje. To je ta ,flexibilita, na kterou někteří tlačí. My ale upozorňujeme, že je nutné respektovat pravidla, která platí, nebo se domlouvat na upravených pravidlech. Ale nikoli umožňovat bezbřehou flexibilitu, protože my jsme menší stát a tudíž zranitelnější, když nastane situace, když každý ,krade, rabuje nebo loupí, co může'."

Jde hlavně o stanovení minimálních, ale i maximálních hranic pro státní garance za vklady v bankách. Česko je ochotné souhlasit se zvýšením záruk na 100 tisíc eur, pokud se ale pro tuto hranici rozhodnou všechny státy EU.

Český ministr financí Miroslav Kalousek vysvětluje: "Jakkoliv limit 100 tisíc pro nás není nijak výhodný (a určitě nikdo z nás by ho nenavrhl do roku 2010), tak jsme deklarovali, že v zájmu jednotného trhu a sjednocení pojištění v rámci evropského prostoru jsme ochotní přistoupit na ten limit - když na něj přistoupí všichni. A jestli všechny země řeknou ANO, budeme pojišťovat na 100 tisíc, pak to za to stojí!"

Některé státy zřejmě ale chtějí garantovat všechny vklady drobných střadatelů v plné výši. Toto své rozhodnutí deklarovaly už dřív, jako například Německo, Rakousko nebo Slovensko. Jednou z možností celoevropského kompromisu by podle ministra Kalouska bylo připustit stoprocentní státní garance, ale jen u už existujících vkladů a ne v budoucnu zakládaných.

Tuto plnou garanci úspor čeští vyjednávači odmítají. Existuje totiž obava, že střadatelé v Česku by začali přesouvat své vklady do zemí, kde je za ně stoprocentní státní ručení. Legislativně je naše republika zatím ve fázi, kdy vláda schválila garance vkladů do maximálního limitu 50 tisíc eur. Změnu zákona musí posoudit parlament, a to zřejmě ve zkráceném řízení.

Podle závěrů posledního bruselského summitu má na celoevropské úrovni vzniknout neformální finanční krizové centrum, které by hodnotilo problémy na peněžních trzích a vydávalo varování. Podle evropských státníků je také třeba snažit se o nadnárodní dohled nad evropským finančním sektorem, tedy nad nadnárodními finančními institucemi. Dozor by měl spočívat v pravidelných poradách zástupců centrálních bank jednotlivých členských států EU.

Evropští politici také vidí vhodnou dobu pro reformu Mezinárodního měnového fondu. O tom by měl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který teď předsedá Evropské radě, mluvit už v sobotu s americkým prezidentem Georgem Bushem. Podle Sarkozyho se totiž z původní organizace pro podporu rozvojových zemí stala pouze ratingová agentura.

Mezinárodní měnový fond před časem varoval, že Spojené státy a Evropa se budou pohybovat na pokraji hospodářské recese. Globální hospodářský růst bude výrazně nižší, než se předpokládalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Radiofóru zhodnotil bruselský summit za záchranu bank vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (moderátor Vít Dvořák)

Pavel Novák, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme