O pokračování či konci Topolánkovy vlády se rozhodne příští středu

Poslanecká sněmovna bude ve středu 22. října od deváté hodiny na návrh ČSSD hlasovat o nedůvěře vládě. O termínu dnes rozhodl předseda dolní komory Miloslav Vlček. Znamená to, že poslanci se budou vyjadřovat k vládnutí koaličního týmu Mirka Topolánka po krajských volbách a mezi prvním a druhým kolem voleb senátních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

ČSSD počítá s tím, že se k ní připojí nejen komunisté, ale také někteří nespokojení poslanci koaličních stran. Nejsilnější opoziční strana je podle jejího místopředsedy Milana Urbana navíc i přesvědčena o tom, že pro svůj krok získá silnou podporu právě od voličů v regionech.

"Samozřejmě budeme s velkým očekáváním vnímat výsledky krajských voleb, protože to tak trochu považujeme za referendum o vládě Mirka Topolánka, a myslíme, že voliči se vysloví pro to, aby tato vláda skončila. Jelikož to nejde učinit jinak než vyslovením nedůvěry ve sněmovně, tak my to uděláme hned v tom týdnu po volbách," uvedl Urban.

K urnám se lidé vypraví poprvé tento pátek a sobotu, podruhé za týden. Místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS ale záměr sociálních demokratů hlasovat hned po krajských a mezi dvěma koly senátních voleb o nedůvěře vládě důrazně odsoudila.

"Motivem je bezpochyby ovlivnění voleb před druhým kolem. Považuji to za násilnický čin proti demokratickému průběhu voleb, uzurpování si něčeho, co v demokratické společnosti není potřeba a není vhodné, to znamená ovlivňovat lidi při rozhodování mezi volbami. Tam už do toho velká politika vstupovat nemá," podotkla Němcová.

O úmyslu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě mluví ČSSD od kauzy bývalého poslance ODS Jana Moravy. Šéf strany Jiří Paroubek už dříve Radiožurnálu řekl, že pokud by současný kabinet padl, jsou sociální demokraté ochotni jednat o nové vládě. Zemi by podle nich do mimořádných voleb mohl vést tým odborníků.

K vyslovení nedůvěry je potřeba nejméně 101 hlas. Poslanecký klub ČSSD má 70 členů, frakce KSČM pak 26. Opozice má tedy 96 hlasů. V dolní komoře je pak šest nezařazených zákonodárců. Naposledy se k nim přiřadili Jan Schwippel a Juraj Raninec z ODS, kteří opustili nedávno klub své strany. S levicí občas hlasují i někteří vládní poslanci.

Martin Hromádka, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme