Chodorkovskij neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění

Soud v ruském městě Čita zamítl odvolání bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského, který žádal o podmínečné propuštění na svobodu. Bývalý šéf ropné společnosti Jukos a jeden z nejbohatších Rusů byl před čtyřmi lety poslán do vězení za zpronevěru a daňové úniky. On sám ale vinu popírá a tvrdí, že jeho proces byl politickou pomstou vládní moci bývalého prezidenta Vladimira Putina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij | Foto: Presscenter Mikhail Khodorkovsky

Soud v sibiřském městě Čita potvrdil rozhodnutí jiného místního justičního orgánu z letošního srpna a žádost Michaila Chodorskovského o podmínečné propuštění zamítl. Bývalý šéf ropného gigantu Jukos si odsloužil už více než polovinu osmiletého trestu a má na propuštění právní nárok.

Už v létě ale soud takovou možnost odmítl s tím, že vězeň údajně neprokázal dostatečnou vůli k nápravě. Podle advokátů Michaila Chodorkovského dnešní rozhodnutí soudu v Čitě jasně svědčí o tom, že slib prezidenta Dmitrije Medvěděva zreformovat ruský právní systém byl jen prázdnými slovy.

Michail Chodorkovskij, kdysi jeden z nejbohatších Rusů, vinu odmítá. Podle něj za jeho procesem stojí zkorumpovaní úředníci Putinovy administrativy, kteří si chtěli rozdělit jeho podnikatelské impérium a obávali se jeho politických ambicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová: Chodorkovskij zůstane ve vězení

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme