Při cestě do USA nahradí víza elektronická registrace

Češi nebudou potřebovat pro cestování do Spojených států víza. Společně s Českou republikou bude nově v bezvízovém programu také Slovensko, Maďarsko a další čtyři země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Jejich velvyslancům to ve Washingtonu oficiálně oznámil americký prezident George Bush. Konkrétní datum, od kdy nebude nutné žádat o turistická víza, ale zatím nepadlo - podle Bushe by to ale mělo být zhruba za měsíc.

Víza od té doby nahradí internetový formulář. Stejný systém elektronické registrace by měl od začátku roku platit i pro státy, které měly bezvízový styk už před námi.

Konzul vysvětluje postup registrace

"Je to jednoduché. Musíte mít biometrický pas - to je ten, co má vepředu symbol čipu a stránka s fotografií je tlustá, z umělé hmoty. A pak si na internetu vyplníte formulář ESTA, který má asi 12 otázek. Na první straně vyplníte jméno, datum narození a číslo pasu, na druhé kam ve Spojených státech cestujete. Na třetí stránce jsou otázky jako jestli vám někdy byla zamítnuta žádost o vízum, jestli jste byli odsouzeni," připomněl zdůraznil generální konzul Spojených států v Praze Stuart Hatcher.

Bez víz - tedy přes internetový systém ESTA - to ale bude možné jen tehdy, pokud chcete Spojené státy navštívit jako turista nebo tam uzavírat obchody. A maximálně na 90 dní, nebo když přes Spojené státy chcete letět. Vloni kvůli tomu žádalo o víza 25 tisíc Čechů. Až bude systém ESTA spuštěn, měli byste se podle instrukcí americké ambasády zaregistrovat nejpozději 3 dny před cestou.

Podle konzula Hatchera je to ale nejlepší už ve chvíli, kdy začnete o cestě uvažovat: "Systém pak v 99 procentech případů okamžitě odpoví, že vaše cesta je schválena. To si pak vytisknete a vezmete s sebou do letadla. V některých případech ale systém hned neodpoví, pak se budete muset vrátit na stránku později."

Podle amerických úřadů by měla být odpověď jasná do tří dnů. Povolení bude platit na dva roky, pokud tak dlouho platí i pas. V některých případech se ale může stát, že ESTA vaši cestu neschválí. "V takovém případě žádejte o vízum. Mohou za tím být různé příčiny. Můžete se třeba náhodou jmenovat Usáma bin Ládin, a pak nám musíte prokázat, že nejste onen špatný Usáma bin Ládin - někdy si tedy budeme chtít jen vyjasnit vaši identitu. Zamítavá odpověď automatického systému cestovních povolení nebude mít v žádném případě negativní vliv na žádost o vízum," zdůraznil generální konzul Spojených států v Praze Stuart Hatcher.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Koubek hovoří s americkým gen. konzulem Stuartem Hatcherem o elektronickém systému cestovních povolení ESTA

Zároveň ale kladně vyřízená elektronická registrace ESTA neznamená, že vás na letišti nebo na hranici musí do Spojených států pustit. Stále totiž platí, že vstup do země schvaluje až imigrační úředník na hranici nebo na letišti.

Český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář nevylučuje, že víza budou definitivně zrušená od 17. listopadu. Upřesnění by mohla přinést evropská návštěva amerického ministra vnitřní bezpečnosti. Michael Chertoff se na ni chystá na přelomu října a listopadu a Praha by měla být 27. října údajně jeho první zastávkou.

Slovenský ministr vnitra: Teď už je to jenom formalita a přesné datum není důležité

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák to uvedl bezprostředně po vystoupení prezidenta Bushe. Občané Slovenska mají přesto důvod k radosti, protože až letos splnili zásadní podmínku - tedy že počet odmítnutých žadatelů o vízum klesl pod 10 procent.

Slováci si zároveň překvapeně zjišťují, že jediní sousedé v Evropské unii, kteří i nadále musejí o vízum žádat jsou občané Polska .

Horkou novinku ocenil i bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, kterého těší, že prezident Bush splnil svůj dávný slib.

Využijete zrušení vízové povinnosti k cestě do Spojených států? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Vít Pohanka, Ľubomír Smatana, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme