Izrael se obává, že Obama v prezidentské funkci zahájí rozhovory s Íránem

Pokud se demokratický Barak Obama stane americkým prezidentem, Spojené státy by mohly zahájit přímé rozhovory s Íránem. S takovým scénářem pracují podle deníku Ha'arec izraelští stratégové. Obávají se, že dialog mezi Američany a Íránci by se mohl rozjet i bez toho, že by USA donutily Teherán zmrazit jaderný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

Jak uvádějí vládní zdroje Ha'arecu, pokud už Američané začnou s Teheránem opravdu jednat, bude klíčovým zájmem Izraele, aby Íránci nejprve zastavili obohacování uranu a vývoj těžkovodního reaktoru.

Izrael se obává, že se Západ začne sbližovat s íránským režimem, aniž by zmizela možnost tajného nukleárního zbrojení v islámské republice.

I proto izraelské ministerstvo zahraničí rozjelo novou kampaň proti Íránu. Izraelci se mají podle Ha'arecu podílet na organizování protiíránských demonstrací, nabízet články a špionážní informace zahraničnímu tisku a pořádat v cizině přednášky na univerzitách.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme