NATO vyšetřuje letecký útok v Afghánistánu

Velitelství NATO v Afghánistánu zahájilo vyšetřování svého čtvrtečního leteckého útoku proti bojovníkům Talibanu. Při něm zahynulo v oblasti Nad Ali v jižní provincii Helmant 17 civilistů, včetně žen a dětí. Případ zvedl v Afghánistánu další vlnu nevole proti přítomnosti cizích vojsk v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obyvatelé provincie Helmant odnášejí tělo oběti náletu

obyvatelé provincie Helmant odnášejí tělo oběti náletu | Zdroj: ČTK

Oběti zahynuly v troskách domu. Z dosavadních výsledků vyšetřování není zatím jisté, zda se budova zřítila vinou náletu, nebo po útoku vzbouřenců.

Rozlícení vesničané ale mají jasno a jako výraz protestu přinesli těla mrtvých do osm kilometrů vzdáleného sídla guvernéra.

Další oběti mezi civilisty otřásají popularitou prozápadního prezidenta Hamída Karzáího. Ten už vyzval spojenecká vojska k většímu respektu vůči civilistům.

Helmant, kde k incidentu došlo, je místem hlavních bojů NATO proti povstalcům Talibanu. Zároveň je i regionem, odkud pochází rozhodující část opia na světových trzích.

Oběti mezi civilisty vzbuzují trvale nevoli místních lidí. K dosud největším ztrátám došlo letos v létě při útoku ve stejné provincii. Velitelství amerických vojsk v Afghánistánu tehdy připustilo 30 obětí, místní úřady hlásily trojnásobný počet mrtvých civilistů.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme