Obě nejsilnější strany jednaly o povolební situaci

Jasné vítězství sociální demokracie a porážku ODS přinesly krajské volby a první kolo senátních voleb. Předsednictvo ČSSD rozhodlo, že při sjednávání koalic bude nejdůležitější dodržení programového minima strany. Sociální demokraté budou trvat hlavně na zrušení poplatků ve zdravotnictví v krajských nemocnicích, nebo na přeměně akciových společností nemocnic na veřejné neziskové organizace. ODS se chce v příštích dnech plně soustředit na druhé kolo senátních voleb a její předseda Mirek Topolánek vyzval k podpoře koaličních kandidátů proti ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Paroubek, V. Filip a M. Topolánek

J. Paroubek, V. Filip a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Povolební jednání začala. Zatímco v krajích se hovoří o sestavení regionálních koalic, štáby subjektů, které uspěly v prvním kole voleb do senátu, zaujímají strategii pro kolo druhé. To se odehraje následující pátek a sobotu. Ve hře je 26 křesel v horní komoře parlamentu. Jeden mandát už získala ČSSD, protože její kandidát Radek Sušil byl už na Karvinsku zvolen v kole prvním.

Lidový dům vybízí Miloše Zemana k návratu, ten odmítá

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v neděli vyzval někdejšího lídra strany Miloše Zemana, aby se vrátil do ČSSD a přesvědčil "přeběhlé" poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku k tomu, aby pomohli vyjádřit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Paroubek se k výzvě rozhodl po zasedání předsednictva strany, den po úspěchu senátních a krajských volbách. Návrat Melčáka a Pohanky do klubu ČSSD je ale podle Paroubka nemožný. Zeman ale nabídku vzápětí odmítl.

Miloš Zeman Radiožurnálu řekl, že politiku v roce 2006 opustil proto, že se stranické vedení po volbách pokoušelo uzavřít velkou koalici a že se mu nelíbila kampaň proti jeho osobě v kauze soudního sporu o Lidový dům. Připomněl, že na oba poslance nemá zvláštní vliv - například o jejich odchodu z poslaneckého klubu ČSSD se prý dozvěděl z teletextu.

"Nijak jsem je neovlivňoval. A i když se s nimi, jako s mnoha jinými poslanci, na jejich žádost občas setkám, konstatuji, že jejich názory jsou mnohdy odlišné od mých názorů, ale respektuji jejich právo jako poslanců, aby tyto názory měli," poznamenal pro Radiožurnál Zeman.

ČSSD bude vyjednávat především s lidovci a komunisty

Už včera po jednání politického grémia strany Paroubek řekl, že po drtivé porážce ODS je pro ČSSD Mirek Topolánek v čele vlády v době předsednictví Česka Evropské unii nepřijatelný. Kdyby byl na Topolánkově místě, tak by prý odstoupil dobrovolně.

Hlasovat o nedůvěře vládě bude Poslanecká sněmovna příští středu 22. října. ČSSD počítá s tím, že se k ní připojí nejen komunisté, ale také někteří nespokojení poslanci vládních stran. Kabinet Mirka Topolánka si totiž před možným hlasováním o nedůvěře nemůže být jistá podporou všech koaličních poslanců. V případě vyslovení nedůvěry současné vládě pak za vhodnou Paroubek v nedělním rozhovoru pro Radiožurnál označil vládu odborníků podpořenou napříč politickými stranami v průběhu evropského předsednictví a na přelomu května a června by podle něho mohly být mimořádné volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor v předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem v Dopoledním Radiožurnálu

Jiří Paroubek dnes pro Radiožurnál uvedl, že při utváření koalic na úrovni krajů bude vítěz voleb ČSSD vyjednávat především s lidovci a s komunisty. Za nejméně pravděpodobnou označil vznik nějaké koalice s ODS. Lidový dům teď může společně s komunisty vytvořit ve všech regionech většinovou koalici a ve většině může koalici sestavit i s jinými partnery. V hlavním městě Praze se krajské volby nekonaly.

ODS se soustředí na druhé kolo voleb do Senátu

ODS v krajských volbách neobhájila prvenství ani v jednom z dvanácti regionů, kterým doposud vládla. Naopak ČSSD zvítězila ve všech krajích. Vedení ODS bude o volebním debaklu jednat už dnes odpoledne. Za několik týdnů vládní stranu čeká kongres. Na něm současným špičkám občanských demokratů vyprší mandát. První místopředseda ODS Pavel Bém říká, že teď je na prvním místě doladit strategii před druhým kolem voleb do Senátu, které budou za týden.

Pavel Bém také dnes Radiožurnálu řekl, že vedení strany by mělo dát na prosincovém kongresu své funkce k dispozici. A dodal, že sám půjde příkladem. Předseda ODS Mirek Topolánek dnes uvedl, že o nejvyšší post ve straně se bude na kongresu znovu ucházet. Připomněl také, že jde o kongres volební, a tak soutěž o funkce je automatická.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s prvním místopředsedou ODS Pavlem Bémem v Dopoledním Radiožurnálu

Situaci po prohraných volbách vyhodnocovalo v neděli odpoledne užší vedení ODS. Mirek Topolánek pak vyzval voliče, aby přišli ke 2. kolu senátních voleb a vedle kandidátů ODS podpořili lidovecké kandidáty proti sociální demokracii. Řekl také, že grémium projednávalo taktiku před druhým kolem voleb do Senátu a neřešilo příčiny debaklu ve volbách krajských.

Lidovci ve druhém kole senátních voleb nepodpoří plošně kandidáty jiné strany. Dohodlo se na tom předsednictvo KDU-ČSL. Zatím se užší vedení lidovců usneslo na podpoře kandidátů občanských demokratů ve Zlíně, Brně, Příbrami a v Praze 9. V ostatních regionech budou lidovci podporovat konkurenční kandidáty na základě doporučení místních organizací, nesmí ale zastávat názory v rozporu s lidoveckým programem. Vedení ODS dnes podpořilo všechny tři kandidáty KDU-ČSL, kteří se dostali do 2.kola senátních voleb.

ČSSD si v krajích polepšila o 175 mandátů, ODS o 111 přišla. Podrobné výsledky z krajských a prvního kola senátních voleb a další zpravodajství najdete na našem speciálním webu.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Petr Medek, Květa Moravcová, Hana Albertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme