Krajské koalice se radikálně promění

Jasné vítězství ČSSD a velkou porážku ODS přinesly krajské volby, ve všech regionech ale bude sociální demokracie k vládnutí potřebovat dohodu o nějakém politickém spojenectví. Politici v jednotlivých krajích proto teď zahajují koaliční vyjednávání, tedy kdo s kým a proti komu povládne na krajské úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Paroubek a D. Rath po skončení voleb

J. Paroubek a D. Rath po skončení voleb | Zdroj: ČTK

Krajské a první kolo senátních voleb dnes na Pražském hradě zhodnotil prezident Václav Klaus, který je zároveň čestným předsedou ODS: "Volič promluvil a já chci dodat jenom to, že doufám, že mu politici naslouchali. Jedním ze vzkazů těchto voleb, který jsem si v jejich výsledcích přečetl, bylo sdělení, že si voliči přáli změnu. Mám však trochu špatný pocit z toho, že se obětí tohoto jejich přání poněkud nezaslouženě stali právě naši hejtmani, tedy skupina politiků, kteří se podle většinových soudů osvědčili."

Hlasování poslanců KDU-ČSL při středečním rozhodování o osudu vlády ve sněmovně může podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ovlivnit vyjednávání obou stran po krajských volbách. Paroubek to dnes řekl přesto, že lidovci zatím tvrdí, že všichni vládu podpoří: "Sociální demokracie jednoznačně preferuje středolevé koalice, tedy nejčastěji s křesťanskými demokraty nebo některými z regionálních uskupení. Spolupráce s komunistickou stranou je krajním řešením, pokud středové strany neprojeví potřebný zdravý rozum."

V Pardubickém kraji už začala první neoficiální jednání o povolební spolupráci. Lídr vítězné sociální demokracie Radko Martínek chce oslovit všechny strany, které získaly křesla v zastupitelstvu - tedy ODS, Koalici pro Pardubický kraj a KSČM - s nabídkou uzavření tzv. velké duhové koalice: "V první fázi bychom chtěli dosáhnout toho, abychom spolupracovali se všemi subjekty, které jsou v krajském zastupitelstvu."

Možnost povolební spolupráce všech politických stran, které se dostaly do tamního zastupitelstva, ale zřejmě narazí hlavně na postoj Koalice pro Pardubický kraj. Její lídr, lidovec Roman Línek totiž odmítá s komunisty spolupracovat: "Z mnoha důvodů je pro nás je jakákoliv přímá účast KSČM na správě kraje - při naší účasti - vyloučená. Pro mě je to nepředstavitelné."

Ve Středočeském kraji, kde je kandidátem na hejtmana sociálně demokratický poslanec David Rath, vítězná ČSSD zatím nepřipouští nic jiného než menšinovou vládu s podporou ostatních stran. Koalici s ODS a KSČM Rath odmítá. Středočeský kraj dlouhá léta vedl hejtman Petr Bendl, občanský demokrat.

Jedinou vítězkou, tedy možnou hejtmankou Plzeňského kraje, je Milada Emmerová z ČSSD. Bývalá ministryně zdravotnictví vylučuje takzvanou velkou koalici ve dvojici s ODS, je ale ochotná jednat o vícečlenném seskupení v kraji nejúspěšnějších stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne mluvil moderátor Jan Bumba s vítěznou kandidátkou ČSSD na hejtmanku Plzeňského kraje Miladou Emmerovou

Také v zastupitelstvu Zlínského kraje dojde k přesunům politických sil. Po jasném vítězství sociální demokracie ve víkendových volbách si ČSSD připsala 18 mandátů. Druzí občanští demokraté získali 11 a třetí lidovci 6 mandátů. Zbylých 10 míst si rovným dílem rozdělí komunisté a Starostové pro nezávislý zlínský kraj. ODS tak ztrácí 5 křesel v zastupitelstvu, stejně jako KDU-ČSL. Také pro KSČM znamená nové rozdělení ztrátu tří postů. Kromě sociálních demokratů tak personálně vydělali jen nezávislí. Jednání se v tomto týdnu omezí jen na přípravné rozhovory.

Zajímavý je i Jihočeský kraj, kde jsou především dvě možnosti. Kandidátem na hejtmana je sociální demokrat Jiří Zimola, chce vystřídat dosavadního hejtmana Jana Zahradníka z ODS. Starosta Nové Bystřice Zimola může jít do koalice s občanskými demokraty, případně i lidovci nebo s komunisty.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ranním interview Radiožurnálu mluvil moderátor Jan Pokorný s dosavadním hejtmanem Jihočeského kraje Janem Zahradníkem

Vyloučená je společná vláda ČSSD s ODS v Libereckém kraji. Sociální demokraté jí chtějí tam vytvořit se Starosty pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost. Českému rozhlasu to potvrdil krajský lídr ČSSD Stanislav Eichler: "Koalice ODS a ČSSD, která trvala poslední dvě volební období, byla nedůstojná, naši zastupitelé vlastně hájili zájmy občanských demokratů. Řekl jsem už několik dnů před volbami, že je konec koalicím, kde bychom nehráli důstojnou roli. Proto jsme prohlásili, že s občanskými demokraty za současného stavu nepůjdeme do koalice. A to trvá."

Jak to tak vypadá, ODS se nebude příliš podílet ani na ostatních krajských vládách. Třeba na Vysočině a v Jihomoravském kraji se nejdůrazněji rýsuje koalice ČSSD a KDU-ČSL. O plánech, jak sestavit koalici na jižní Moravě, mluvil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu krajský lídr sociálních demokratů Michal Hašek. V kraji Vysočina zítra ráno sociální demokraté zahájí rozhovory nejdřív s lidovci, pak budou pokračovat s komunisty a nakonec s občanskými demokraty.

Podrobné zpravodajství z letošních podzimních voleb jsme pro vás připravili na našem speciálním webu Volby 2008.

Změny ve vedení krajů po volbách budou podle vás k lepšímu, k horšímu nebo se nic nezmění? Hlasujte v naší anketě!

Jan Pokorný, Alžběta Havlová, Roman Verner, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme