Izrael zvažuje, že přistoupí na mírový plán Saúdské Arábie

Izraelské vedení zvažuje šest let starý saúdskoarabský mírový plán. Podle něj by arabské země uznaly Izrael výměnou za to, že se židovský stát stáhne z území, která zabral v roce 1967. V rozhovoru pro armádní rozhlas to prohlásil izraelský ministr obrany Ehud Barak. Vrátit se k mírové smlouvě zahrnující celý region je podle Baraka vhodné zejména proto, že dvoustranné rozhovory Izraele s Palestinci a se Sýrií zatím nepřinesly výsledek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém

Jeruzalém | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Saúdskoarabský plán je z roku 2002 a o rok později ho vzala za svůj i celá Liga arabských států. Izrael se ale k návrhu nikdy nepřihlásil. Někteří politici ho pouze ocenili jako zajímavou myšlenku.

Dohodu, podle které by arabské země hromadně uznaly existenci Izraele výměnou za jeho stažení z okupovaných území, zformuloval korunní princ Abdalláh. Ten se mezitím stal králem Saúdské Arábie.

Někteří analytici v Izraeli upozorňují, že nynější zájem o navázání vztahů s arabskými státy může být i snahou vytvořit alianci proti společnému nepříteli: Íránu.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme