Země EU se nemohou dohodnout na společném boji proti změnám klimatu

Evropská unie zatím nenašla shodu ohledně opatření proti změnám klimatu. Loni na jaře si dala ambiciózní cíl snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 procent. Odhodlání dojednat balíček kroků pro boj s klimatickými změnami potvrdil summit Unie minulý týden. Z dnešního jednání ministrů životního prostředí v Lucemburku ale vyplynulo, že zatím je EU v této věci poměrně rozdělena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Na schůzce unijních ministrů pro životní prostředí se ukázalo, že řada zemí chce zmírnění navrhovaných opatření. Některé země, například Itálie, si stěžovaly na dopady finanční krize a argumentovaly, že se průmyslové podniky nebudou schopné vyrovnat s náklady, které budou opatření klimaticko-energetického balíčku stát.

Česku a několika dalším zemím, například Kypru, Estonsku nebo Maltě, se nelíbí povinnost energetických společností kupovat si od roku 2013 veškeré emisní povolenky v aukci. Chtějí, aby se nákup těchto povolení zaváděl postupně. Unii tedy ještě čekají složitá jednání.

My jsme podle náměstka ministra pro životní prostředí Jana Dusíka připraveni ke kompromisu: "Pokud tam bude jasný závazek vedle tedy té úlevy stoprocentního aukcionování, provádět opatření k omezování emisí, tak to vyjednatelné je."

Společný postoj by měly unijní země dohodnout do začátku prosince, kdy se schází klimatická konference v Poznani.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme