Sněmovna schválila základní parametry státního rozpočtu

Vláda uspěla v Poslanecké sněmovně se schválením základních parametrů jejího návrhu státního rozpočtu na rok 2009. Stát má podle kabinetu hospodařit se schodkem přes 38 miliard, přičemž výdaje nemají převýšit 1,152 bilionu korun a příjmy mají dosáhnout 1,114 bilionu korun. Pro bylo 100 ze 199 přítomných poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Vláda prosadila schválení základních parametrů budoucího státního rozpočtu. Podle premiéra Mirka Topolánka je to krok potřebný pro základní stabilitu České republiky: "To, že rozpočet je v této chvíli úsporný a může se měnit možná v lednu na základě vyhodnocení dopadů finanční krize, je dobrá zpráva nejen pro občany České republiky, ale hlavně pro finanční trhy."

Vyřešila se tak bezprecedentní situace z včerejšího dne, kdy poslanci po téměř šestihodinovém jednání tyto parametry tedy příjmy, výdaje a deficit rozpočtu nedokázali schválit, ale ani vrátit rozpočet vládě k přepracování. Podle koalice to neznamenalo, že byl rozpočet zcela zamítnut. Opozice tvrdila ale opak. Stalo se tak v historii České republiky vůbec poprvé.

Pro bylo 100 ze 199 přítomných poslanců. Na hlasování chyběl jen bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. O konečné podobě a osudu rozpočtu mají poslanci rozhodovat v prosinci.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme