Vláda přežila čtvrté hlasování o nedůvěře

Kabinet Mirka Topolánka obstál v dalším hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně. Opozice pro svůj návrh nezískala potřebný 101 hlas. Pro hlasovalo 96 zákonodárců, proti 97, zdrželi se tři poslanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek, M. Bursík a J. Paroubek

M. Topolánek, M. Bursík a J. Paroubek | Zdroj: ČTK

Vláda Mirka Topolánka ustála i čtvrtý pokus o sesazení, ve sněmovně ji ale tentokrát část vládních poslanců nepodpořila. Rebelové z ODS Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec se hlasování zdrželi, Olga Zubová a Věra Jakubková ze Strany zelených se hlasování nezúčastnily, chyběli i bývalý sociální demokraté Michael Pohanka a Evžen Snítilý. Jejich kolegové Miloš Melčák s Petrem Wolfem spolu s 95 koaličními poslanci hlasovali proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v projevu k budoucnosti vlády ve sněmovně mimo jiné prohlásil, že kvůli českému předsednictví Evropské unie je potřeba, aby byl nynější kabinet nahrazen úřednickou vládou s podporou poslanců napříč politickým spektrem. Ve svém vystoupení vypočítal důvody, proč by vláda měla odejít. Mezi nimi jmenoval údajnou neschopnost kabinetu řešit blížící se ekonomickou krizi a uchránit občany před jejími dopady.

Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek zase srovnal Paroubkovo vystoupení s jeho projevem po volbách v červnu 2006. Tehdy šéf ČSSD přirovnal výsledek voleb k únoru 1948. Premiér také uvedl sedm důvodů, proč kabinet "nemá a nesmí odejít". Podle Topolánka například vláda posiluje vazby se Západem a představuje hráz před politikou z Východu a uchránila Česko díky stabilizaci rozpočtu před tvrdšími dopady světové finanční krize. Premiér míní, že jen jeho kabinet může zaručit, že české předsednictví EU neskončí ostudou.

Po vyhlášení výsledků hlasování, ve kterém vláda obstála, pak Topolánek uvedl, že pro jeho kabinet to znamená "velmi silnou reflexi" toho, co dosud podnikl a dál bude dělat. Vláda se postaví i k tomu, jak dosud svou činnost představovala veřejnosti, dodal premiér. Opozici nabídl spolupráci. "Neměli bychom se vystavit riziku, že někdo bude mít tendenci vzít České republice předsednictví EU. Nabízím nejen spolupráci na běžných tématech, ale hlavně na českém předsednictví."

O hlasování o nedůvěře vládě diskutovali ve středečním Radiofóru poslanci Jan Bürgermeister (ODS) a Milan Urban (ČSSD).

Vládě se ve středu podařilo ve sněmovně prosadit také schválení základních parametrů návrhu státního rozpočtu na rok 2009. V současné nejisté situaci tak dala finančním trhům důležitou zprávu, že v Česku je stabilní prostředí. Stát má příští rok hospodařit se schodkem přes 38 miliard korun. Dané jsou i výdaje a příjmy zhruba ve výši jednoho bilionu korun. O konečné podobě rozpočtu mají poslanci rozhodovat v prosinci.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme