Německý ministr financí chce zařadit Švýcarsko na černou listinu daňových rájů

V diplomatickou roztržku mezi Švýcarskem a Německem přerůstá výrok spolkového ministra financí Peera Steinbrücka. Ten vyzval, aby bylo Švýcarsko zařazeno na černou listinu daňových rájů. Ministerstvo zahraničí alpské země si už kvůli tomu pozvalo na kobereček německého velvyslance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peer Steinbrück

Peer Steinbrück | Foto: AFP

Švýcarská diplomacie neskrývá překvapení a rozhořčení. Ministryně zahraničí Micheline Calmy-Reyová se ostře ohradila proti slovíčku "bič", které v souvislosti se zacházením s její zemí Peer Steinbrück použil.

Spolkový ministr se vyslovil pro zařazení Švýcarska na černou listinu daňových rájů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Na příslušném seznamu hříšníků OECD zatím figurují pouze Monako, Andorra a Lichtenštejnsko.

Steinbrückovi se nelíbí, že země helvetského kříže odmítá podávat informace o klientech svých bank, pokud ti čelí pouhému podezření z daňových úniků. Ve vztahu ke Spojeným státům přitom Švýcarsko už své bankovní tajemství poněkud rozvolnilo.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme