Sarkozy údajně hodlá oslabit české předsednictví v Evropské unii

Francie bude usilovat o prodloužení svého předsednictví. Podle listu Le Monde se o to prezident Sarkozy pokusí neformálním způsobem, a to tak, že zůstane v čele zemí eurozóny, jejímiž členy nejsou ani Česká republika ani Švédsko, které by měly unii předsedat příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

N. Sarkozy

N. Sarkozy | Zdroj: ČTK

Sarkozy sází na to, že Evropa potřebuje při řešení zejména finanční krize silného vůdce, a nijak své ambice neskrývá. Navíc má podporu i předsedy Evropské komise José Barrosa.

Francie si formálně nemůže prodloužit své předsednictví, proto Sarkozy bude usilovat o prodloužení svého mandátu v čele eurozóny o jeden rok až do 1. ledna 2010. Naznačil to francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet.

K tomu Sarkozy žádnou unijní smlouvu nepotřebuje. Pokud by se mu to povedlo, výrazně by oslabil České republiky i Švédska. Ty se evropského kormidla sice chopí v prvním a ve druhém pololetí 2009, ale k eurozóně nepatří a na její rozhodování nemusejí mít vliv.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme