Proti chřipce se nechává očkovat asi sedm procent lidí

S nastupujícím podzimem přichází čas na očkovaní proti chřipce. Ta pravá chřipka je onemocnění, které může člověka vyřadit z běžného života i na několik týdnů. Po pár dnech sice nemocný člověk vstane z postele, ale ještě několik týdnů poté se necítí ve své kůži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Za nejúčinnější ochranu proti tomuto virovému onemocnění považují lékaři právě očkování. V České republice se nechává očkovat asi 7 procent lidí, v ostatních vyspělých evropských zemích je to ale 15 až 30 procent populace.

Ludmila Sattranová z Očkovacího centra v Českých Budějovicích: "Bohužel, se mi zdá, že u nás se pořád zaměňuje chřipka s jiným respiračním onemocněním a mnozí lidé mají pocit, že vlastně očkování nefunguje -.nechali se oočkovat a stejně onemocněli. Pochopitelně, mohou onemocnět jiným respiračním infektem, ale neonemocní chřipkou jako takovou. Proti chřipce očkování chrání skutečně spolehlivě."

"Chřipka není běžné respirační onemocnění. Je to onemocnění, které složí člověka do postele a je u něj poměrně dlouhá rekonvalescence. Skutečně se na měsíc a déle zhorší životní standard, kdy člověk nemůže dělat běžné oblíbené, a někdy i neoblíbené, ale nutné, činnosti," doplnila Sattranová.

Očkovat proti chřipce by se měli nechat především senioři, lidé chronicky nemocní a pak také ti, kteří se hodně pohybují mezi lidmi.

Milan Kopp, Martina Toušková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme