Sacharovovu cenu získal jeden z nejznámějších čínských disidentů

Letošní Sacharovovu cenu získal jeden z nejznámějších čínských disidentů Chu Ťia. Evropský parlament ji uděluje osobnostem, které se zaslouží o svobodu projevu a smýšlení. Chu Ťia si momentálně v čínském vězení odpykává trest za rozvracení republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínský disident Chu Ťia

čínský disident Chu Ťia | Zdroj: ČTK

Pětatřicetiletý Chu Ťia v minulosti proslul bojem za ochranu tibetských antilop. Později se začal zajímat i o pacienty s nemocí AIDS a hájil jejich práva.

Stal se také advokátem prodemokratických sil. Angažoval se mimo jiné při vyšetřování masakru na náměstí Nebeského klidu. Vládě v Pekingu byl trnem v oku i kvůli podpoře Tibeťanů a jejich práva na sebeurčení.

Udělením ceny právě jemu Evropský parlament dle zdůvodnění výběru letošního laureáta také oceňuje každodenní úsilí jiných bojovníků za svobodu a lidská práva v Číně. Kdyby laureát mohl, převzal by si letošní cenu a k ní náležejících 50.000 eur 17. prosince v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Kvůli setkání se členy humanitárního výboru Evropského parlamentu však byl Chu Ťia letos na jaře během jediného dne odsouzen ke třem a půl roku vězení za rozvracení republiky. On sám všechna obvinění odmítá. Příbuzní vězněného disidenta o jeho stavu už měsíc nemají žádné zprávy, úřady k němu totiž nikoho nepustily od doby, kdy se spekulovalo, že získá i Nobelovu cenu míru.

Čína před udělením ceny tomuto aktivistovi Evropskou unii prostřednictvím svého velvyslance v Bruselu už předem varovala. Podle Pekingu tím dojde k narušení vzájemných vztahů. Představitelé sedmadvacítky se navíc od zítřka přímo v čínské metropoli účastní summitu Evropská unie-Asie.

Cenu, pojmenovanou po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, letos Evropský parlament udělil podvacáté. Poprvé se vyhlašovala v roce 1988, kdy ji získal Nelson Mandela. O rok později byl oceněn Alexander Dubček.

Pavel Novák, Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme