Francie usiluje o posílení vlivu zemí eurozóny v Unii

Francie si přeje, aby se šéfové států a vlád eurozóny pravidelně scházeli. Svůj záměr chce Paříž konzultovat ještě s Berlínem. Německá kancléřka Angela Merkelová má o francouzském návrhu mluvit s prezidentem Nicolasem Sarkozym hned zítra na euroasijském summitu v Pekingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Možné posílení vlivu zemí eurozóny v Unii pod vedením Francie se Prahy silně týká, protože bude v příštím pololetí Unii předsedat. Český vicepremiér pro EU Alexandr Vondra tento záměr označil za nemoudrý krok, který bude spíš rozdělovat sedmadvacítku, a vyzval k opatrnosti.

"Představitelé eurozóny se na úrovni ministrů financí a centrálních bankéřů už léta scházejí, ta spolupráce funguje bezvadně, za účelem stability členských zemí eurozóny. Ale tyto nápady na politickou invazi do této dobré spolupráce centrálních bankéřů a ministrů financí jsou svým způsobem velmi riskantní, protože zakládají potenciál pro nestabilitu jak mezi členskými státy eurozóny a nečlenskými státy eurozóny, tak dokonce i v tom vzdálenějším horizontu uvnitř států eurozóny. Je známo, že názory třeba Francouzů a Němců na to, jak tu měnovou stabilitu zajišťovat, se často velmi významně liší," uvedl vicepremiér Vondra.

O snahách prezidenta Sarkozyho posílit vliv Francie a zemí eurozóny v Unii jsme mluvili i ve čtvrtečním Radiofóru.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme