Dva chorvatští novináři přišli o život při bombovém atentátu

Dva chorvatské novináře usmrtila v Záhřebu bomba nastražená v automobilu. Obětí cíleného atentátu se stali vydavatel týdeníku Nacional a vedoucí jeho marketinkového oddělení. Další dva novináři utrpěli zranění. Týdeník je známý po celém Chorvatsku ostrou kritiku jakýchkoli nešvarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záhřeb

Záhřeb | Foto: sfrj

Automobil explodoval na parkovišti u Židovské obce v Záhřebu, kde měl týdeník rezervováno několik parkovacích míst. Atentátník odpálil nálož dálkovým ovládáním. Exploze vůz zcela zničila.

Jedna z obětí útoku - vlastník týdeníku Nacional Ivo Pukanič patřil mezi osoby, které chránila policie, ale ve volnějším režimu - tedy hlídala jeho byt. Policie zatím prověřuje všechny možné motivy útoku.

Chorvatský premiér Ivo Sanader svolal na dopoledne Bezpečnostní radu státu. Označil situaci za vážnou, ale odmítl vyhlásit výjimečný stav. Ivo Sanader zároveň ujistil obyvatele Chorvatska, že stát udělá vše, aby jejich bezpečnost nebyla ohrožována.

Policie: Za atentátem může být zveřejnění karikatur proroka Mohameda

Rada bezpečnosti státu v Chorvatsku urychluje přípravu takzvaných protimafiánských zákonů. Zároveň konstatovala, že není nutné vyhlásit výjimečný stav. Mezi možné důvody včerejšího atentátu v Záhřebu je i zveřejnění karikatur muslimského proroka Mohameda v týdeníku Nacional.

Chorvatsko urychlí přípravu zákonů proti organizovanému zločinu, terorismu, mafiím i kriminalitě a měly by být připraveny už za týden. Chorvatský premiér Ivo Sanader to řekl po zasedání Rady obrany Státu. Soudy by také měly urychlit zpracování jednotlivých soudních případů.

Policie zatím neskončila vyšetřování, kdo stál za atentátem na majitele týdeníku Nacional Ivo Pukaniče. Překvapivě se prošetřují i hrozby smrtí od libanonských extremistů po zveřejnění karikatur proroka Mohameda v týdeníku Nacional.

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme