Změní se po volbách složení vlády? Budou v ní hejtmani ODS?

Někteří ministři možná po letošních podzimních volbách opustí svá křesla. O personálních změnách ve vládním kabinetu chtějí šéfové tří koaličních stran jednat v příštích dnech. Resorty, kterých by se změna mohla dotknout, zatím předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) tají. Popřel také, že by nabídl konkrétní křesla odcházejícím hejtmanům své strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Další reformní kroky a možná výměna ministrů po letošních podzimních volbách - to jsou hlavní témata schůzky, kterou si na příští týden naplánovali šéfové občanských demokratů, lidovců a zelených. Nikdo z nich se novým tvářím ve Strakově akademii nebrání.

Topolánek ale zatím nepustil do éteru jména ministrů, kteří by mohli o svou pozici ve vládě přijít: "Žádná konkrétní jména nemám, nebo spíš nejsem ochotný v této chvíli zveřejňovat. Když to udělám, tak po dohodě s koaličními partnery. Pokud budu rekonstruovat vládu, tak to učiním s velkým rozmyslem, musí to být změna k lepšímu, udělám to jedině v případě, že to vládě prospěje."

Také předseda Strany zelených Martin Bursík je tajemný: "Vláda potřebuje novou energii. Ale to je věc, o které nepovažuji za rozumné říkat cokoli předem. Nejprve musíme nechat proběhnout volby, potom udělat dohodu v koalici a teprve potom s tím seznámit veřejnost."

Na výsledky jednání s koaličními partnery chce počkat i šéf lidovců Jiří Čunek: "Už jsme o tom mluvili, situace je na stole. První řešení musíme najít my tři předsedové politických stran, které jsou ve vládě. Pak je sdělím."

Topolánek: Žádné konkrétní nabídky na spolupráci ve vládě jsem neučinil

Premiér Mirek Topolánek popřel, že by oslovil některé odcházející hejtmany z Občanské demokratické strany s konkrétní nabídkou spolupráce ve vládě. Reagoval tak na spekulace, podle kterých se měl na dva hejtmany, Petra Bendla a Evžena Tošenovského, obrátit s tím, aby se stali ministry. Tošenovský informace o Topolánkově nabídce popřel, Bendl je potvrdil s tím, že návrh na spolupráci byl velmi nekonkrétní.

Petr Bendl | Foto: ČTK

Předseda vlády Topolánek připustil, že středočeského hejtmana Petra Bendla oslovil. Podle něj ale mluvili ve velmi obecné rovině: "Petr Bendl byl členem mého týmu ve stínové vládě od roku 2003. Fakticky jenom to, že byl hejtmanem, znamenalo, že není ministrem. Zhruba před rokem ode mě dostal nabídku, že pokud by měl zájem, že bych ho do vlády chtěl. Ta nabídka platila a znovu jsem ji zopakoval po volbách, nicméně v takto neurčité podobě."

Śéf Středočeského kraje Petr Bendl, který po propadu v krajských volbách minulý víkend předsedu ODS ostře kritizoval a vyzval ho, ať z prohry vyvodí osobní odpovědnost. Hejtman nabídku ministerského místa odmítl odmítl: "ODS musí projít nějakou sebereflexí, a není to o tom, že ta sebereflexe je Petr Bendl ve vládě - to je strašně málo."

Bendl se po prohře v krajských volbách zařadil do tábora kritiků, kteří žádají personální změny ve vedení ODS. Žádá například odchod ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Tošenovský: Nabídku zasednout ve vládě jsem od premiéra nedostal

Podle Mladé fronty Dnes dostal údajně nabídku od premiéra Mirka Topolánka zasednout ve vládě nejen dosavadní středočeský hejtman Petr Bendl, ale také odstupující hejtman Evžen Tošenovský, který utrpěl v krajských volbách drtivou porážku na severní Moravě.

Evžen Tošenovský | Foto: www.tosenovsky.cz

Evžen Tošenovský ale řekl Radiožurnálu, že ho premiér neoslovil: "Já jsem s Mirkem Topolánkem mluvil někdy v neděli večer, a to bylo o volbách. Já jen s údivem sledují, co všechno za fámy se odehrávají. Takže nedostal - je to úplný nesmysl."

Přehrát

00:00 / 00:00

S odstupujícím severomoravským hejtmanem Evženem Tošenovským (ODS) mluvil v Ranním Radiožurnálu moderátor Jan Pokorný

Kvůli problémům v domácí politice zrušil premiér Mirek Topolánek cestu do Spojených států, kde měl jednat s prezidentem Georgem Bushem.

Radiožurnálu vysvětlil: "Bohužel tam nebudu, nebudu ani v Bílém domě. Hovořil jsem s panem velvyslancem, George Bush chápe důvody, které mě drží v České republice. Z tohoto pohledu to pokládám za standardní rozhodnutí, nemyslím si, že by nějakým způsobem jakkoli uškodilo."

Lenka Rákosová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme