Izrael patrně čekají předčasné volby

Shromáždění rabínů odmítlo vstup náboženské strany Šas do příští izraelské vlády. Tu se pokouší už pátý týden sestavit ministryně zahraničí Cipi Livniová ze strany Kadima (Vpřed). Livniová měla slíbenou podporu levicové Strany práce, pro stabilitu kabinetu ale chtěla získat i Šas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael

Izrael | Foto: CIA

Teď Livniová pod tlakem obtížného vyjednávání prohlásila, že do neděle má být jasno - jestli se Šas přidá nebo jestli budou předčasné volby. Pro úspěch rozhovorů Livniová fundamentalistům slíbila i posílení role náboženských soudů. Nechtěla ale ustoupit dalším požadavkům.

Podle Šasu měla případná budoucí premiérka vyloučit jednání s Palestinci o vrácení okupovaných částí Jeruzaléma pod arabskou správu. Strana také ze státního rozpočtu požadovala dodatečnou miliardu šekelů na dětské přídavky. Livniová byla ochotná hledat pouze šest set miliónů.

Poté, co kvůli korupčním skandálům odstoupil předcházejísí předseda vlády Ehud Olmert, Livniová převzala jeho předsednické křeslo v Kadimě a doufala, že se stane i premiérkou. Od vytvoření menšinové vlády ji teď ale zrazují i její spolustraníci. Ještě víc než dosud se tak mluví v Izraeli o předčasných volbách.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme