Palestinci rozmístili stovky policistů v Hebronu

Přes pět set policistů se od rána rozmísťuje v palestinském městě Hebronu. Cílem akce je posílení vlády palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse v největším městě na západním břehu řeky Jordánu. Rozšíření policejních sborů si ale museli Palestinci nechat schválit od Izraele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

palestinská vlajka

palestinská vlajka | Foto: AFP

Zájmy Abbásova vedení a izraelské vlády jsou v tomto bodě shodné. Izrael v tichosti oceňuje kroky, které palestinský prezident podniká při potírání radikální protiizraelské opozice, jako je hnutí Hamás.

Právě toto hnutí loni vytlačilo Abbásovu mocenskou skupinu z nyní opět rozbouřeného pásma Gazy. Izrael se stejně jako Abbás obává, že teď by islamisté mohli ovládnout i západní břeh Jordánu.

Proti příchodu arabských policistů do Hebronu protestovali tamní židovští osadníci . Uprostřed stotisícového palestinského města jich žije asi pět set pod silnou ochranou izraelské armády.

Hebron je už třetím městem, kde palestinská vláda policejní sbory posílila. Část jich v Jordánsku vycvičili Američané, část prošla kurzy organizovanými Evropskou unií, včetně českých instruktorů .

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme