Drtivým vítězem voleb do Senátu je Paroubkova ČSSD

Česká strana sociálně demokratická jednoznačně vyhrála letošní volby do třetiny Senátu. Přesto bude mít v horní komoře parlamentu méně zástupců než její konkurentka - Občanská demokratická strana. Ačkoli ČSSD porazila tentokrát své soupeře téměř všude a získala 16 mandátů navíc, bude mít v Senátu 29 zástupců. ODS ztratila 6 míst, obsazuje jich nově 35.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, jeho manželka Petra a místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, jeho manželka Petra a místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová | Zdroj: ČTK

Neúspěchem jsou tyto senátní volby pro KDU-ČSL, dál bude mít místo deseti jen sedm senátorů. Neuspěla ani v jednom případě stejně jako nikdo z nezávislých kandidátů. 7 senátorů ze Sdružení nezávislých kandidátů a Klubu otevřené demokracie tak musí buď rozpustit tyto kluby nebo je spojit. Komunističtí senátoři jsou 3.

Kandidáti ČSSD mají navrch ve 22 z 27 obvodů, kde se letos volilo. Sociální demokraté už vyhráli před týdnem i i první kolo senátních voleb. ODS, která soupeřila s ČSSD v 19 obvodech, má víc jen ve třech pražských. Výsledky druhého kola senátních voleb najdete na našem speciálním webu Volby 2008.

Už v prvním kole se stal senátorem v Karviné sociální demokrat Radek Sušil. Také další, ve druhém kole zvolení senátoři jsou za ČSSD: za Plzeň-město Jiří Bis, za Českou Lípu Karel Kapoun, za Strakonice Miroslav Krejča, za Kolín Pavel Lebeda, za Uherské Hradiště Hana Doupovcová, za Cheb Miroslav Nenutil, za Louny Marcel Chládek, za Brno-město Miloš Janeček, za Frýdek-Místek Eva Richtrová, za Ostravu - město Petr Guziana, za Trutnov Pavel Trpák, za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl, za Přerov Jiří Lajtoch, za Olomouc Karel Korytář, za Příbram Josef Řihák, za Hradec Králové Vladimír Dryml, za Pelhřimov znovu Milan Štěch, za Zlín také znovu Alena Gajdůšková, za Žďár nad Sázavou Dagmar Zvěřinová, za Kladno bezpartijní Jiří Dienstbier, za Vyškov nestraník s podporou ČSSD Ivo Bárek, za Děčín Jaroslav Sykáček (také nestraník za ČSSD).

Nové senátory za Prahu má ODS: za Prahu 9 Tomáš Kladívko, za Prahu 5 Miroslav Škaloud, za Prahu 1 Zdeněk Schwarz (nestraník za ODS). Ve Znojmě zvítězila kandidátka Komunistické strany Čech a Moravy Marta Bayerová.

V druhém kole senátních voleb se utkalo 25 kandidátů sociální demokracie s 19 zástupci občanských demokratů, třemi lidovci, dvěma evropskými demokraty a jedním nezávislým kandidátem. ČSSD porazila ODS ve vzájemných duelech 16:3. Jediná dvojice, kde nefiguroval kandidát sociálních demokratů, byla na Znojemsku. Tam proti sobě stáli zástupci občanských demokratů a komunistů.

Účast téměř 30 % voličů je druhým nejvyšším počtem v historii pravidelných obměn třetiny Senátu. Tentokrát vládní koalice přišla o ústavní většinu a sama ODS neuhájila svou nadpoloviční většinu v horní komoře. Levicové opozici se ale nepodařilo získat tolik mandátů, aby mohla blokovat ústavní změny. ČSSD spolu s KSČM mají o pouhé 1 křeslo méně než by potřebovali.

Šéf ODS, premiér Mirek Topolánek už řekl: "Budu se muset rozhodnout, zda budu obhajovat post na kongresu ODS." První místopředseda ODS, pražský primátor Pavel Bém pak přiznal volební porážku ODS. Podle Béma musí ODS projít sebereflexí. Zatím ale nechtěl potvrdit, jestli bude usilovat o předsednické křeslo ve straně.

Bém řekl, proč podle něj ODS utrpěla největší volební porážku ve své historii: "Určitě to bylo proto, že Jiřímu Paroubkovi se podařilo mobilizovat - nevím jestli nespokojené - ale v zásadě ty středostavovské a středové voliče, kteří přišli k volebním urnám. Překvapivě přišli i ve druhém kole - volební účast byla vysoká, byla dramaticky vyšší než před dvěma nebo čtyřmi lety. A to s velkou pravděpodobností rozhodlo."

Předseda senátorského klubu KDU-ČSL Adolf Jílek vidí problém v tom, že občané nevolili osobnosti, ale strany: "Názor voličů především ovlivnila jedna věc - byla to předcházející kampaň před krajskými volbami, kdy to byla opravdu oranžová proti modré. A následně předseda ČSSD Paroubek řekl: Jde o to, abychom změnili Senát. Ale jestli chce změnit Senát tím, že bude jenom oranžový nebo oranžový a modrý a nebudou tam osobnosti, nebudou tam lidé, kteří jsou schopni se domluvit, tak to bude špatné i pro Českou republiku."

Šéf dvojnásobně vítězné strany, předseda ČSSD Jiří Paroubek soudí, výsledky krajských a senátních voleb by mohly vést k pádu nynější koaliční vlády. A také k mimořádným parlamentním volbám, podle Paroubka by mohly být příští rok spolu s volbami do Evropského parlamentu. Už dřív sociální demokraté přišli s myšlenkou, že do předčasných voleb by řídila chod České republiky vláda odborníků.

"Myslím, že vláda po tomto zdrcujícím výsledku, po těch dvou ranách, které dostala v krajských a senátních volbách, neumím si představit, že by dále chtěla pokračovat. Toto vítězství sociální demokracie otevírá cestu k odchodu této vlády a velmi pravděpodobně také cestu k mimořádným volbám, které by se mohly uskutečnit například v termínu voleb do Evropského parlamentu."

Český rozhlas 1 - Radiožurnálu pro vás připravil na tyto dny speciální volební vysílání.

Záznam těchto volebních pořadů Radiožurnálu vám nabízíme k poslechu v Rádiu na přání

Poslouchat nejen naše speciální vysílání o volbách můžete po celé republice!

Podrobné zpravodajství z letošních podzimních voleb, výsledky voleb senátních a také výsledky voleb krajských, najdete na našem speciálním webu Volby 2008.

Katarína Brezovská, Kateřina Rózsová-Horálková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme