Americké lesy ohrožuje invaze cizokrajných brouků

Měří dva až tři a půl centimetru. Má dlouhá tykadla a kde se objeví, tam bez přehánění děsí lesníky. Asijský brouk se vypravil do světa a v poslední době se stal doslova noční můrou pro lesníky na východním pobřeží Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brouk Anaplophora glabripennis

brouk Anaplophora glabripennis | Foto: NRWA

Anaplophora glabripennis - to je latinský název brouka z čeledi tesaříkovitých, jehož původním domovem je Čína, Tchaj-wan, Korea a Japonsko.

Před dvanácti lety byl ale poprvé zaznamenán také v Severní Americe a o pět let později v Evropě. Má se za to, že se přes oceány dostal v dřevěných obalech a v paletách, ve kterých se dováží stále více zboží především z Číny.

Sám brouk nikomu neškodí. Problém je v tom, že se jeho larvy živí dřevem v kmenech listnatých stromů, nejčastěji javorů a topolů. Doslova je provrtají tunely a napadené stromy pozvolna umírají.

Právě listnaté lesy s velkým množstvím různých druhů javorů jsou charakteristické oblast Nové Anglie na severovýchodě Spojených států a asijský tesařík tady proto našel příznivé podmínky k šíření. Teď se objevil v okolí města Worcester ve státě Massachussetts a mezi místními vzbudil bez nadsázky paniku.

Nejde jen o ekologii. Lesy mají v této oblasti Spojených států také velmi důležitý ekonomický přínos. Produkuje se tady například polovina veškerého javorového sirupu v zemi a turisté se přijíždějí každý rok na podzim kochat pohledem na poetické barvy rozsáhlých listnatých hvozdů. To všechno by mohlo vzít za své, kdyby se nezvaný asijský host mohl šířit. Na rozdíl od domácího regionu totiž postrádá v těchto zeměpisných šířkách a délkách jakékoli přirozené nepřátele.

Federální úřady proto berou boj proti cizokrajnému škůdci velmi vážně a vydaly na něj v posledních 11 letech víc než čtvrt miliardy dolarů. Jak ale ukazuje nový výskyt asijského tesaříka, stále se jim ho nedaří definitivně zlikvidovat.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme