Topolánek zveřejnil podmínky svého odstoupení

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek oznámil podmínky, za kterých by rezignoval na funkci předsedy občanských demokratů. V odpoledním prohlášení uvedl, že by to 'udělal tehdy, kdyby se v ODS objevila osobnost, která by prosazovala program liberálně konzervativní středopravicové strany s masovou podporou, jednotu ODS a koaliční vládu'. V premiérském křesle chce zůstat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a předseda ODS M. Topolánek při volbách

Premiér a předseda ODS M. Topolánek při volbách | Zdroj: ČTK

Grémium Občanské demokratické strany pak v neděli v noci rozebíralo příčiny propadu v krajských a senátních volbách. Dohodlo se, že současná koaliční vláda by měla i přes porážku v těchto volbách pokračovat. Grémium se také shodlo na zachování původního termínu stranického kongresu, plánovaného na začátek prosince.

Část členstva ODS ale volá po změnách na vedoucích postech ODS i v ministerské sestavě premiéra Topolánka. Konkrétní návrhy, jak dál po prohraných volbách, přinesli na grémium místopředsedové ODS Pavel Bém a Petr Bendl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noční tisková konference předsedy ODS Mirka Topolánka po grémiu strany

Mirek Topolánek hned po volební prohře občanských demokratů oznámil, že zváží, jestli bude na nadcházejícím kongresu ODS obhajovat svou předsednickou funkci. Připustil také další změny. Kvůli vnitropolitické situaci premiér ještě odložil cestu do USA, kde ho měl přijmout prezident George Bush.

Místopředseda strany Petr Gandalovič ale takové názory nepodporuje: "Předseda i místopředsedové neseme odpovědnost za to, jakým způsobem volební výsledek dopadl. Není třeba teatrálně skládat své mandáty, protože máme 6. prosince volební kongres, kde nám všechny mandáty naprosto přirozeně skončí. Tam je čas na to, aby se jednotliví delegáti rozhodli, jakou kdo nese vinu za tento volební výsledek a volili popřípadě nové vedení."

Klaus: Volby byly referendem o Topolánkovi

Podle zakladatele Občanské demokratické strany a prezidenta Václava Klause občané v těchto krajských a senátních volbách dali najevo zklamání z politiky vlády Mirka Topolánka. Jak řekl v televizi Prima, volby nejsou o hloubce volebního programu, o chytrosti či hlouposti billboardů a plakátů:

Prezident Václav Klaus při natáčení rozhovoru pro Rádio Česko | Foto: Hana Hikelová

"Lidé si vždycky vyberou nějaký symbol. Volby v roce 2006 tedy nebyly o volebních programech, ale byly jistým referendem o Jiřím Paroubkovi. Chtě-nechtě, tyto volby zcela symetricky, při vyhrocené situaci u nás, byly jistým referendem o Mirku Topolánkovi. A voliči něco řekli."

Prezident se v týdnu mezi prvním a druhým kolem senátních voleb zapojil do kampaně občanských demokratů. Klaus přitom v podstatě naznačil své přesvědčení, že za porážkou ODS v obojích volbách je politika Topolánkovy vlády. Premiérovi se účast prezidenta v kampani nelíbila.

Paroubek: Vláda odborníků je menším rizikem

ČSSD teď slaví dvojnásobnou výhru a volá po konci celé koaliční vlády vlády ODS, KDU-ČSL a SZ. Podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka by provizorní úřednická vláda Česko v následujícím půlroce, kdy budeme předsedat Evropské unii, nepoškodila:

"Myslím si, že je to méně riskantní, než riskovat, aby Českou republiku a Evropskou unii vedla vláda, která je slabá, která je bez podpory občanů. To je riskantnější a taková vláda by v Evropské unii ani nebyla brána vážně."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD J. Paroubek a místopředseda ODS P. Gandalovič o povolební situaci ve vysílání Radiožurnálu (moderátor V. Žmolík)

Český rozhlas 1 - Radiožurnálu pro vás připravil na volební dny speciální volební vysílání.

Záznam těchto volebních pořadů Radiožurnálu vám nabízíme k poslechu v Rádiu na přání.

Podrobné zpravodajství, výsledky voleb senátních a krajských najdete na našem speciálním webu Volby 2008.

Petr Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme