Mirek Topolánek zůstává v čele ODS i vlády

Volební kongres ODS bude v řádném prosincovém termínu. Nynější koaliční vláda bude pokračovat - a Mirek Topolánek zatím zůstane premiérem i šéfem strany. Na tom všem se v neděli pozdě večer shodly špičky ODS. Topolánek nicméně potvrdil, že vedení ODS stejně jako její ministři dali po prohraných volbách své funkce k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Zahradil, P.l Bém,  P.r Bendl a P. Gandalovič

J. Zahradil, P.l Bém, P.r Bendl a P. Gandalovič | Foto: ODS

Vedení občanských demokratů dalo svému předsedovi čas. Grémium strany rozhodlo, že volební kongres strany neuspíší a uspořádá ho v řádném termínu v prosinci. Šéf ODS a premiér Mirek Topolánek tak zatím i po prohraných volbách ve svých funkcích zůstává.

Koalice tří vládních stran by měla dál fungovat. Vedení ODS chce ale to, jak vláda pracovala, změnit. "Nutná hluboká reflexe vládnutí v rovině personální, obsahové, komunikačmí," uvedl část stanoviska grémia ODS Mirek Topolánek.

V čele ministerstev se tak mohou objevit noví lidé, zastavit se mohou plánované reformy i změnit styl a způsob jak o své práci ministři a premiér mluvili. Debatovat se o tom bude v koalici.

Mirek Topolánek je po volební prohře ODS ochotný opustit křeslo předsedy strany. Stanovil si podmínky - pokud ho vystřídá občanský demokrat prosazující program liberálně konzervativní středo-pravicové strany s masovou podporou, jednotu ODS a trojkoaliční vládu. Premiérem chce Mirek Topolánek zůstat.

Topolánek hned po volební prohře občanských demokratů oznámil, že zváží, jestli bude na nadcházejícím kongresu ODS obhajovat svou předsednickou funkci. Připustil také další změny. Kvůli vnitropolitické situaci premiér ještě odložil cestu do USA, kde ho měl přijmout prezident George Bush.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme