Od 17. listopadu můžeme do USA bez víz

17. listopad - to je datum, kdy pro občany České republiky přestává platit vízová povinnost při cestách do Spojených států amerických. Po jednání s americkým ministrem vnitřní bezpečnosti Michealem Chertoffem to oznámil český premiér Mirek Topolánek. Předpokladem je biometrický cestovní pas a žádost o povolení k cestě v internetovém systému ESTA. Lidé s platným vízem na něj mohou cestovat až do konce jeho platnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek a M. Chertoff

M. Topolánek a M. Chertoff | Zdroj: ČTK

"Jde o důležitý milník," poznamenal Chertoff a současně vyzdvihl práci české vlády, která tento krok umožnila. Bezvízový režim bude platit pro služební a turistické pobyty. Pro pracovní a studijní pobyty bude třeba stále žádat o vízum. Také, pokud systém ESTA cestu neschválí, bude nutné požádat o standardní turistické vízum.

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci připomněl, že dochází ke splnění jednoho z předsevzetí vlády, a to bourání bariér, kdy nejprve došlo ke zrušení víz s Kanadou, poté k Schengenu a nyní k možnosti bezvízového styku s USA. Předseda vlády také upozornil na skutečnost, že Česká republika prosadila v USA svoji samostatnou cestu k tomuto bezvízovému styku s USA, neboť jak uvedl v EU s tímto byly problémy. "Těším se, že čeští občané budou moci od 17. listopadu cestovat do USA bez víz, poznamenal Topolánek.

Vedle Česka zruší Američané víza také občanům Maďarska, Estonska, Lotyšska, Litvy a Jižní Koreji. Michael Chertoff v rozhovoru pro Český rozhlas občanům ceské republiky a dalších pěti zemí doporučil, aby elektronické formuláře zvané ESTA vyplnili co nejdřív: "Pokud přemýšlíte o cestě do Spojených států v příštích dvou letech, pak bychom vám doporučili zažádat o vstup prostřednictvím elektronických formulářů ESTA co nejdřív. Povolení je platné dva roky, takže si s tím pak nebudete muset dělat starosti na poslední chvíli."

Držitelé vstupních víz do USA na ně mohou do Ameriky vycestovat stejně jako doposud, dokud nevyprší jejich platnost. Lid, kteří budou chtít do Ameriky studovat nebo tam pobývat déle než 90 dnů budou o víza žádat stejně jako dřív.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký ministr M. Chertoff k elektronickému systému

"Po vyplnění formuláře ESTA budete předem vědět, jestli nastal nějaký problém a jestli máte jít na velvyslanectví, aby jste tenhle problém vysvětlili. Za současného vízového systému se mohlo stát, že jste přiletěli do Spojených států třeba po 12hodinovém letu a teprve tady jste se dozvěděli, že nemůžete do země vstoupit a musíte se vrátit. Proto si myslím, že je to lepší pro cestující," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff.

V elektronicých dotaznících jsou naprosto stejné otázky, jako zatím na tištěných formulářích, na které museli cestující odpovídat v letadle cestou do Ameriky. A to včetně těch, kteří jsou ze starších členských zemí Evropské unie a vízum už delší dobu při cestě do Ameriky nepotřebují. Nový systém je proto podle Michaela Chertoffa spravdlivější a zavádí rovný přístup pro většinu občanů Evropské unie.

Nový systém bude podle ministra přístupnější a se stávající vízovou praxí nesrovnatelný. Seznamte se podrobnostmi internetového formuláře.

Michael Chertoff | Foto: AFP

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff bude v Praze jednat i s ministrem vnitra Ivanem Langerem. Ten v Ranním interview Radiožurnálu řekl, že problém víz se odehrával v několika rovinách. První z priorit byla diplomatická, druhá na evropské úrovni, kdy si Česko muselo prosadit svoji vlastní cestu oproti starým členským zemím Evropské unie.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme