Příznivci Johna McCaina průzkumy veřejného mínění nepřeceňují

Americká média sice věří víc Obamovi, ale republikán John McCain bojuje o prezidentský úřad jako lev. Dozvíte se to přímo od jeho voličů v reportáži severoamerického zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John McCain na setkání s voliči

John McCain na setkání s voliči | Zdroj: ČTK

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain zaostává za demokratem Barackem Obamou v průzkumech veřejného mínění. Musí se bránit i ve státech jako je Virgínie, které nehlasovaly pro demokrata několik desítek let.

Při čtení novinových titulků se může zdát, že je letos republikánský kandidát v hluboké defenzívě. Jak se ale zblízka přesvědčil náš zpravodaj ve Spojených státech Vít Pohanka, zdání klame.

Je dopoledne, pracovní den a stojím v centru Harrisburgu, hlavního města státu Pensylvánie. Asi za hodinu má v nedalekém sále začít předvolební shromáždění Johna McCaina, který je tady jako republikán teoreticky na nepřátelském území. Demokrat Obama vede v podpoře zdejších voličů podle průzkumů o 11 procent. Zdejší obyvatelé, z nichž mnozí pracují v tradičních dělnických profesích, hlasovali pro demokraty i v posledních dvou prezidentských volbách. Ale několik set stoupenců Johna McCaina dává hlasitě a jasně najevo, že nepovažují Pensylvánii za ztracený stát:

"Média a televizní komentátoři podporovali Obamu od prvního dne kampaně," říká Kamille, žena ve středním věku, která se sama označuje za novinářku. Odznaky s McCainem na klopě a leták jeho kampaně v ruce dávají tušit, že její sympatie jsou s republikány.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž V. Pohanky z předvolebního shromáždění Johna McCaina

"Svobodný tisk znamená, že jsou slyšet všechny hlasy, všechny názory, ale na to oni nedbají," dodává Kamille na adresu velkých televizních stanic, které s výjimkou výrazně konzervativní Fox News nadržují podle ní Obamovi.

Přesto prý vyhraje John McCain s výraznou převahou, protože lidé v průzkumech neodpovídají upřímně. V tomto názoru se Kamille shoduje nejen s republikány.

I demokraté si uvědomují, že se velká část voličtů může chovat jinak, než naznačují průzkumy. V nich sice říkají, že budou volit Obamu, ale nakonec raději vhodí hlas pro staršího bělocha, který víc odpovídá zavedenému stereotypu prezidenta.

Fanynky McCaina si krátí čas skandováním a máváním na kolemjedoucí auta. Trvá to, ale všichni jsou trpěliví a nakonec se dostanou do sálu.

Dvaasedmdesátiletý republikánský kandidát vstupuje na podium spolu s manželkou Cindy křepkým krokem a jeho entrée působí tak trochu jako nástup rockové hvězdy. Energií srší celých bezmála 30 minut, které stráví na podiu řečněním. Diváci slyší sice věci, které se mohli dozvědět mnohokrát z televizního zpravodajství nebo z volebních spotů kandiáta.

V tom si mimochodem obě kampaně nemají co vyčítat. Jak John McCain tak Barack Obama na podobných vystoupeních opakují z největší části dobře připravené a zapamatovatelné věty, obvykle uzpůsobené konkrétnímu místu. Ale na voliče to podle všeho platí a stoupence v sále takřka elektrizuje.

Republikánská aktivistka Janice mluví o nejdojemnějším projevu, jaký kdy od politika slyšela: "Uděláme co bude v našich silách, abychom ho tam dostali," říká aktivista Keith a na mysli má samozřejmě Bílý dům. Vyhrnou si proto rukávy, vyrazí do ulic, aby McCainovi pomohli i v tak prodemoktratickém státu, jako je Pensylvánie.

Celonárodní průzkumy možná dávají demokratu Obamovi podstatně větší naděje na vítězství. Ale jejich výpovědní hodnota je hned z několik důvodů pochybná. Republikán John McCain v každém případě vede kampaň i pár dnů před volbami stále se stejným elánem jako před pár měsíci, když mu průzkumy dávaly větší šanci zasednout v Bílém domě něež Baracku Obamovi.

Jedno se zdá být naprosto zjevné: republikánský kandidát se nedá ani těsně před volbami odepsat.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme