Karlovarský kraj opět zasáhlo zemětřesení, asi přes čtyři stupně

Karlovarský kraj dnes kolem půl desáté dopoledne opět zasáhlo zemětřesení s pravděpodobným epicentrem u Nového Kostela na Chebsku. Podle všeho jde o dosud vůbec nejsilnější otřesy. Možná přesáhnou čtvrtý stupeň Richterovy škály. Ohlásilo se po přibližně týdenní pauze, která uběhla od posledních otřesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

seismograf

seismograf | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

V oblasti teoreticky hrozí až pátý stupeň Richterovy škály, není to ale důvod k přehnaným obavám, řekl Radiožurnálu seizmolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Josef Horálek. "Zdůrazňuji, že oblast Chebska a Kraslicka má potenciál maximálně na pátý stupeň - a taková zemětřesení se vyskytují řádově jednou za 100 let. Pátý stupeň je rozhraní mezi slabým a středně silným zemětřesením. Takže rozhodně i tento pátý stupeň, který je v současné době jen hypotetický, by nezpůsobil žádné vážnější škody."

Seizmolog Horálek soudí, že série zemětřesení ještě nekončí, otázka je, jak dlouho: "Aktivita bude dál pokračovat, ale zkušenosti s tak intenzivními zemětřesnými roji máme poměrně malé. Poslední takto intenzivní roj totiž byl na přelomu let 1985 - 1986, který trval zhruba 3 měsíce. Podstatně slabší roj byl v roce 2000, ten trval 4 měsíce."

Region, kde se nacházejí nejmladší české sopky Železná a Komorní hůrka, je trvale seismicky aktivní. Přístroje každý měsíc zaznamenají několik seismických jevů, ročně jich na Chebsku bývá několik stovek.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme