Evropské potraviny má ve světě prosadit jejich kvalita

Jak využít kvalitu evropských potravin pro jejich lepší postavení na světových trzích? O takzvané Zelené knize o kvalitě potravinářských produktů v Evropské unii dnes budou jednat ministři zemědělství sedmadvacítky v Lucemburku. Česko si klade bezpečnost a kvalitu potravin za jednu z priorit svého předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablka

jablka | Foto: Comstock Images | Zdroj: AFP

Takzvaná Zelená kniha o kvalitě potravin zpracovaná Evropskou komisí shrnuje dosavadní systémy označování jakosti potravinářských výrobků. V Česku je to například označení Klasa. V rámci Evropské unie existují známky chráněného zeměpisného označení nebo tradiční zaručené speciality.

Ministři zemědělství se teď mají poradit, jestli tyto unijní a také národní systémy označování kvalitních výrobků vylepšit a možná propojit, aby byla evropská zemědělská produkce schopnější uspět na světových trzích. Česko jako budoucí předsednická země Unie chystá na duben příštího roku konferenci na vysoké úrovni ke kvalitě potravin.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme