Automobilky žádají Evropskou komisi o podporu

Automobilový průmysl žádá od Evropské komise 40 miliard eur půjček. Jeho představitelé argumentují, že v současné hospodářské krizi nemohou dostát závazku na vývoj ekologičtějších vozů. Podle balíčku opatření proti změnám klimatu, který zpracovala Evropská komise, se mají do roku 2012 výrazně snížit emise CO2 u aut. Automobilky také žádají o podporu, protože možná budou muset kvůli hospodářské krizi propouštět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palubní deska

Palubní deska | Foto: Škoda Auto

"My nemůžeme nechat položit automobilový průmysl. Je třeba zohlednit tu ekonomickou situaci, v jaké se nalézá," řekl po jednání představitelů několika členských států Unie se zástupci automobilového průmyslu vicepremiér Alexander Vondra.

Francouzský prezident navrhoval podpořit evropské výrobce aut podobně jako ve Spojených státech. Tamní továrny dostaly státní záruky na úvěry ve výši 25 miliard dolarů.

Že Unie podpoří automobilky, zvláště kvůli vývoji ekologičtějších vozů, připustil i šéf Evropské komise José Barroso. Podle Alexandra Vondry by ale podpora měla spočívat spíše v půjčkách, aby o ni nezačala žádat i jiná odvětví průmyslu prožívající těžké období.

"Nalít peníze do jednoho sektoru, to vytváří precedens. Čili půjčky a podobně, nikoliv dárky," prohlásil vicepremiér Vondra.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme