V Nitře pohřbili ostatky prezidenta válečného Slovenského státu Tisa

Pravděpodobné tělesné ostatky bývalého prezidenta válečného Slovenského státu Jozefa Tisa byly znovu pohřbeny, tentokrát v Nitře. Převezli je tam členové nitranské diecéze. Původní hrob se nachází v Bratislavě. Ostatky odtud vyzvedli národně orientovaní historici a nechali prozkoumat jejich DNA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob Josefa Tisa

Hrob Josefa Tisa | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Tělesné pozůstatky jsou uložené v kanonické hrobce pod hradem. Jozef Tiso byl totiž kanovníkem v nitranské diecézi. Tato hrobka bývá otevřená pouze jednou ročně na dušičky a veřejnost tam nemá přístup.

Exhumaci bratislavského hrobu provedli historici před dvěma lety a DNA z kostí nechali porovnat s DNA jeho synovce. Z expertizy vyplynulo, že geny se shodují na 99,9 procenta. Přesto se nad analýzou vznáší pochybnosti, protože srovnání provedla málo známá rakouská laboratoř a neexistuje další nezávislý posudek.

Jozef Tiso byl popravený jako válečný zločinec především kvůli odpovědnosti za deportaci 70.000 Židů ze Slovenska do koncentračních táborů. Někteří lidé ho ale přesto považují za hrdinu, který dokázal vést národ v těžkých válečných dobách, a proces s ním dosud vzbuzuje spory.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme