Francouzský prezident podpořil české předsednictví EU

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek v Paříži plně podpořil české předsednictví Evropské Unie od ledna 2009. Obavy České republiky z jeho oslabení pak rozptýlil slibem, že neplánuje žádné pravidelné summity zemí eurozóny v době našeho předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

N. Sarkozy a M. Topolánek

N. Sarkozy a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Pokud bude svoláno jakékoli mimořádné zasedání zemí eurozóny, zúčastní se ho i Česká republika v roli pozorovatele, prohlásil prezident Sarkozy a zároveň vyjádřil přání, aby se nadcházejícího summitu ke světové finanční krizi, který proběhne ve Spojených státech, zúčastnil také jako součást francouzské delegace zástupce České republiky.

"Topolánek vede v současnosti rozumnou a proevropskou politiku v Česku. Jako předseda Evropské rady mu přeji mnoho úspěchů," uvedl Nicolas Sarkozy. Spokojený byl i český premiér: "My jsme se dnes dohodli na plynulém přechodu mezi francouzským a českým předsednictvím. A to pokládám za zásadní výsledek dnešního rozhovoru," oznámil Mirek Topolánek.

"Já jsem několikrát říkal a francouzský prezident to v zásadě potvrdil, že není cílem, aby eurogrupa expandovala takříkajíc do věcí, které jí rozhodovat nepřísluší. Ty se budou nadále rozhodovat v sedmadvacítce," dodal vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Schůzku francouzského prezidenta s českým premiérem v pátečním Radiofóru komentoval analytik Lukáš Macek.

V posledních dnech média reflektovala určitou skepsi, zda si Praha dokáže poradit s tak velkými výzvami, jako jsou finanční krize, irské odmítnutí Lisabonské smlouvy nebo situace v Gruzii.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme