Evropská unie odsoudila brutalitu židovských osadníků proti Palestincům

Evropská unie odsoudila "násilí a brutalitu" židovských osadníků proti Palestincům. Unijní předsednictví tak zareagovalo na sérii incidentů, při kterých extremisté napadli arabské obyvatele u Hebronu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovští osadníci házejí kameny na Palestince

židovští osadníci házejí kameny na Palestince | Foto: AFP

Na okupovaném západním břehu Jordánu žije více než 400.000 židovských osadníků. Extremisté jsou soustředění jen do několika komunit. Jejich rostoucí agresivitě ale čelí stále častěji také izraelské ozbrojené síly.

Minulý víkend a nejnověji ze čtvrtka na pátek napadli židovští osadníci Palestince poté, co se sami stali terčem zásahu izraelské armády. Okupační úřady v obou případech strhly ilegálně postavené židovské domy. Osadníci se nejprve střetli s armádou a policií a pak se šli mstít na Arabech, kteří s demolicemi neměli nic společného.

Evropská unie upozornila, že útoky židovských extremistů odsuzuje i samotná izraelská vláda. Podle Unie by prý teď také měla v souladu se svými mezinárodními závazky zajistit, aby se tyto události neopakovaly. Izraelské lidskoprávní organizace často tvrdí, že armáda na okupovaných územích přistupuje k ochraně Arabů před Židy jen velmi vlažně.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme