Topolánek bude obhajovat funkci předsedy ODS

Na prosincovém kongresu občanských demokratů bude předseda vlády a ODS Mirek Topolánek znovu kandidovat na funkci šéfa strany. Na mimořádném briefingu na pražském Žofíně také vyzval k ukončení rozporů uvnitř Občanské demokratické strany, které podle něj přispěly k porážce ODS v nedávných krajských a senátních volbách. Současně oznámil, že připravuje změny ve složení vlády, jména ale nesdělil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek a jeho příznivci

Premiér Mirek Topolánek a jeho příznivci | Zdroj: ČTK

Mirek Topolánek v nejdůležitější pasáži svého prohlášení řekl: "Na prosincovém kongresu ODS budu obhajovat pozici předsedy strany. Nechci utíkat od práce v poločase. Za svojí prací předsedy vlády si stojím, nebojím se skládat účty v dalších parlamentních volbách. Považuji proto za povinnost svou práci dokončit."

V prvních dnech po prohraných krajských a senátních volbách Topolánek uvažoval o rezignaci a dokonce zveřejnil podmínky svého případného odstoupení. Pak grémium ODS rozhodlo, že neuspíší volební kongres strany a uspořádá ho v řádném termínu v prosinci. Topolánek tak zatím i po prohraných volbách ve svých funkcích zůstává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirek Topolánek oznámil na mimořádném briefingu, že bude obhajovat funkci předsedy ODS

Předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek očekával Topolánkův krok, že bude obhajovat post předsedy ODS. Potvrdil to Radiožurnálu v reakci na premiérův mimořádný brífink:

"Místo vyvození osobní odpovědnosti za tristní, tragické výsledky voleb, což bylo důsledkem špatného vládnutí a špatného stylu vládnutí, tak se ozvala slova o přitvrzení takzvaných reforem. To znamená další pokračování toho arogantního stylu vlády bez ohledu na názory lidí a bez ohledu na výsledky voleb, které znamenaly pro ODS Waterloo."

Proti Topolánkovi kandiduje Bém

Dosud jediným jistým protikandidátem Mirka Toplánka je nynější první místopředseda ODS, pražský primátor Pavel Bém. Ten svoji kandidaturu ohlásil už v pondělí. Podle Bémovy představy by Topolánek měl zůstat premiérem a on sám ve funkci šéfa strany by ji dovedl k parlamentním volbám za dva roky.

Pavel Bém trvá na tom, že občanským demokratům by prospěla změna - jak ve vedení, tak v návratu k pravicové politice: "Nevěřím, že s Mirkem Topolánkem v čele a bez zásadnějších změn v personáliích a stylu a obsahu politiky máme jako občanští demokraté šanci uspět v parlamentních volbách v roce 2010. Patetičnost Topolánkova vystoupení na Žofíně byla pro mne spíš demonstrací síly než deklarovaným pokusem o sjednocování ODS."

Premiér připravuje změny ve vládě

Podle oznámení předsedy vlády někteří ministři jeho kabinetu opustí svá křesla. O personálních změnách v kabinetu chtějí šéfové tří koaličních stran ještě podrobně jednat v příštím týdnu. Koaliční partneři návrh na změny vítají. Teď se čeká na návrat vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka ze zahraničí.

Předseda KDU-ČSL je ve Spojených státech amerických, kde zastupoval Topolánka při otevření České národní budovy v New Yorku. Čunkův návrat se očekává v úterý, tedy v den volby nového amerického prezidenta.

Vládní resorty, kterých by se změny mohly dotknout, zatím Mirek Topolánek tají. Už dřív popřel, že by nabídl konkrétní křesla odcházejícím hejtmanům své strany. Mluvil jen obecně s odcházejícím středočeským hejtmanem, místopředsedou ODS Petrem Bendlem.

Je možná spolupráce ODS a ČSSD?

Premiér Topolánek na mimořádném briefingu také řekl, že ODS musí zůstat stranou s vysokým koaličním potenciálem: "Rozbití tohoto potenciálu z nás učiní vazala levice na dlouhou dobu. Domluvit se s Jiřím Paroubkem na organizaci předsednictví Evropské unie, na zahraničně-politickém směřování lze. Udělat z toho ale princip, a dohodnout se s ČSSD na dlouhodobém obchodu, to je smrtící a pro mě nepřijatelné."

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek z varování Mirka Topolánka před dlouhodobou spoluprací s ČSSD vyvodí důsledky při obsazování křesel po krajských volbách. Jiří Paroubek to potvrdil v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál.

"Myslím, že je to důležitá informace pro naše vyjednávací týmy v jednotlivých krajích. Pokud Občanská demokratická strana snad někde projevila zájem o účast v koalicích se sociální demokracií, tak teď je zřejmé, že o to nemá zájem. Osobně v těch krajích, kde se snad tímto směrem vyjednává, to připomenu našim vyjednávačům, aby na to patřičným způsobem reagovali."

Výsledky senátních a krajských voleb najdete na našem speciálním webu Volby 2008.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme