Sýrie je údajně připravena na další nepřímé rozhovory s Izraelem

Syrský prezident Bašár Asad je připravený na další kolo nepřímých rozhovorů s Izraelem. S odvoláním na vládní zdroje v Jeruzalémě to napsal izraelský deník Haarec. Otevření pátého kola rozhovorů navrhl v pátek izraelský premiér Ehud Olmert a zvedl tím bouři opoziční kritiky. Dosavadní jednání probíhala od jara v Turecku. Vzkazy mezi oběma delegacemi předávali diplomaté hostitelské země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Premiér Olmert sklízel kritiku mimo jiné už tehdy, když předem řekl, že Izrael vrátí Sýrii Golanské výšiny, které jí zabral před jednačtyřiceti lety. Teď ale reaguje opozice ještě razantněji. Olmert totiž v září podal demisi a je tedy pouze úřadujícím premiérem. Navíc Izrael v únoru čekají předčasné volby.

To vše Olmerta podle opozice zbavuje jakéhokoli mandátu vést mírové rozhovory. Generální prokurátor už dostal podnět, aby v tom Olmertovi zabránil.

Ministryně zahraničí Cipi Livniová prohlásila, že bude-li Olmert pouze udržovat dialog, je to v pořádku. Pokud by ale chtěl dělat zásadní rozhodnutí a závazky, je to prý nepřijatelné i pro ní.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme