Do prezidentských voleb v USA zbývají už jen hodiny

Oba kandidáti na amerického prezidenta na poslední chvíli válčí o hlasy dosud nerozhodnutých voličů. Průzkumy před úterní volbou stále ukazují několikaprocentní náskok demokrata Baracka Obamy. Republikán John McCain ale ještě nic nevzdává a bojuje o klíčové státy, které musí získat, aby se dostal do Bílého domu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. McCain a  B.Obama

J. McCain a B.Obama | Foto: United States Senate

Hned tři mítinky na jeden den si naplánoval v Ohiu Barack Obama, který v posledních dnech musel čelit i hrozbě atentátu. John McCain zase objíždí voliče v sousední Pensylvánii. Oba státy jsou důležité, protože dohromady nabízejí kandidátům velký počet volitelů, kteří nakonec amerického prezidenta formálně vybírají.

Pro McCaina přitom platí, že přinejmenším v Ohiu musí uspět, jinak prohrál. Žádný republikán se nedostal do Bílého domu, aniž by si nepřipsal vítězství v tomto lidnatém státě. Zatím může McCaina těšit první výhra - v Izraeli, kde pro něj v předstihu hlasovaly tři čtvrtiny tamních Američanů.

Poslední celostátní průzkum dává Obamovi skoro sedmiprocentní náskok. I když McCainův tým argumentuje vlastními průzkumy, podle kterých se ztráta republikánů snižuje, v nejdůležitějších státech přesto McCain zaostává.

Respektovaný Gallupův ústav k nejnovějším číslům dodává, že v posledních dnech před volbami se průzkumy od skutečných výsledků liší jen málokdy Přesto Obamův tábor nechce propadnout euforii a opatrně vzkazuje: ,Uvidíme v úterý'.

Vojtěch Berger, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme