Vládní balík opatření má v Německu zachránit až milion pracovních míst

Třicet až padesát miliard eur má obnášet balíček na podporu německé ekonomiky, který bude ve středu schvalovat spolková vláda. Díky němu chce Berlín mimo jiné ochránit nebo dokonce nově vytvořit milión pracovních míst. Odborníci jsou ale vůči plánu vesměs skeptičtí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Vládní soubor opatření počítá se šestnácti nástroji na podporu slábnoucí ekonomiky. Podle televize ZDF si chce kancléřka Angela Merkelová nechat plán posvětit představiteli průmyslu i odboráři. S těmi se ale má sejít teprve poté, co balíček schválí kabinet.

Jedním z odpůrců opatření v navrhované podobě je překvapivě místopředseda CDU a dolnosaský premiér Christian Wulff. Podle něj si stát větší než šestimiliardovou zátěž nemůže dovolit.

Řada expertů se naopak domnívá, že ani 50 miliard, o kterých píše agentura Reuters, nemá propad německé ekonomiky do recese šanci zvrátit. Podle průzkumu agentury Emnid pro Bild am Sonntag si 49 procent Němců myslí, že si v příštím roce finančně pohorší.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme