Čína a Tchaj-wan uzavřely průlomové dohody

Čína a Tchaj-wan uzavřely historické dohody o přímém obchodu a dopravním spojení. Zavedena bude i přímá přeprava poštovních zásilek. Peking a Taj-pej se na tom dohodly vůbec poprvé od roku 1949, kdy vznikla Čínská lidová republika a na Tchaj-wan uprchli nacionalisté vedení Čankajškem. Za čínskou stranu uzavřel v Taj-peji smlouvy hlavní čínský vyjednavač, který je dosud nejvyšším představitelem Pekingu, jenž kdy Tchaj-wan navštívil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

opozice proti sbližování s Čínou protestuje

opozice proti sbližování s Čínou protestuje | Zdroj: ČTK

Podle dnes uzavřené dohody bude zavedeno celkem 108 letů týdně a Tchajwanci budou moci létat na 21 čínských letišť. Povolena byla i nákladní přeprava, konkrétně může být vypraveno 60 letů se zbožím měsíčně. Lodní spojení pak bude navázáno mezi 63 čínskými a 11 tchajwanskými přístavy a zavádí se i přímé poštovní spojení. Vše má vejít v platnost během následujících 40 dnů.

Ke sblížení obou znepřátelených stran došlo po letošním vítězství kandidáta Kuomintangu Ma Jing-ťioua v tchajwanských prezidentských volbách. Krátce na to se Ma Jing-ťiou prosazující hlavně ekonomické sblížení s Čínou zasadil o zavedení víkendových letů, ovšem letouny vždy musely vstoupit do hongkongského vzdušného prostoru - opět tedy nešlo v pravém slova smyslu o přímé spojení.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme