USA povede příští čtyři roky Barack Obama

Ve volbách prezidenta Spojených států amerických zvítězil podle povolebních odhadů a výpočtů kandidát Demokratické strany Barack Obama. V lednu tak vystřídá v Bílém domě odcházejícího George Bushe. Obamův hlavní rival, republikán John McCain, úspěch svého soupeře uznal a blahopřál mu stejně jako řada předních světových a také českých politiků. Prezident Klaus a premiér Topolánek také navrhují pozvat nového 'muže číslo 1' do Prahy v době euroatlatického summitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný Barack Obama se svou ženou Michelle

Vítězný Barack Obama se svou ženou Michelle | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama vystoupil na mohutném shromáždění svých přívrženců v Chicagu, sešlo se jich přes 120 tisíc. Opakoval hlavní myslenku celé své kampaně, že s těmito volbami přišla do Spojených států amerických změna. Současně vyzval Američany k jednotě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výňatek z vítězného projevu Baracka Obamy, příštího prezidenta Spojených států amerických

Dosavadní černošský senátor z Illinois Barack Obama získal potřebnou nadpoloviční většinu volitelů, jejich počet už dokonce vystoupal na 349. Zvítězil ve 27 státech Unie a v hlavním městě Washingtonu. Kampaň mu před několika dny zdramatizoval pokus o atentát, který na něj chtěli spáchat dva mladí skinheadi. John McCain vyhrál nejméně ve 21 státech a má hlasy 162 volitelů.

Obamova vítězná cesta do Bílého domu začala jeho vedením v amerických státech, méně důležitých pro volbu. Pak ale zvítězil ve čtyřech klíčových státech: v Pensylvánii, Virginii, Ohiu a na Floridě. Senátor Obama vyhrál také ve svém domovském Illinois a ještě i v New Yorku a hlavním městě Washingtonu. Spolu s ním slaví vítězství i příští viceprezident, demokratický senátor Joseph Biden.

Kandidát Republikánské strany John McCain uspěl podle povolebních výpočtů například v Oklahomě, Tennessee, Kentucky, Alabamě, na volitelské hlasy bohatém Texasu a ve svém domovském Arkansasu. Vítěze Obamu ale neporazil v žádném ze států Unie, považovaných letos za klíčové pro volbu prezidenta USA.

Průzkumy amerických médií před volebními místnostmi ukazují, že pro Obamu se rozhodlo mnoho žen, mladých lidí, afroameričanů a hispánců. Poražený McCain měl zase větší podporu bělošských voličů a mezi nimi významný počet seniorů - lidí nad 65 let. Nestačilo mu to.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbě prezidenta USA jsme vysílali speciální Ozvěny dne po 12. hodině

Aby bylo všechno jasné: Občané USA nehlasovali rovnou pro prezidentské kandidáty, ale pro takzvané volitele. Těch je stejně jako členů Sněmovny reprezentantů a Senátu. Nemají sice zákonnou povinnost podpořit kandidáta, který zvítězil v jejich státě, opačně ale hlasují opravdu málokdy. Kandidát, který chce vládnout v Bílém domě, musí dostat nejméně 270 volitelských hlasů. O novém prezidentovi volitelé rozhodnou v polovině prosince. 20. ledna pak začne funkční období nového amerického prezidenta.

Česko zve Obamu do Prahy

Prezident Václav Klaus v telegramu nově zvolenému americkému prezidentovi Baracku Obamovi zdůrazil, že euroatlantická spolupráce zůstává základním pilířem české zahraniční politiky. Obamu pak pozval do Prahy v době jarního summitu NATO, který bude ve Štrasburku. O návrhu uspořádat neformální setkání dvaceti sedmi představitelů Evropské unie s novým americkým prezidentem informoval i premiér Mirek Topolánek. Česká republika by schůzku zorganizovala z pozice předsednické země Evropské unie.

Novému americkému prezidentovi Baraku Obamovi pak Topolánek blahopřál stejně jako řada zahraničních státníků. Jak řekl Rádiu Česko, Obamu teď ale čeká hodně práce: "Platí, že Obama ve své kampani slíbil spoustu věcí, takže následující týdny a měsíce ukáží, jak dalece je na funkci připraven. Současné problémy zvolením demokratického kandidáta se totiž automaticky nevyřešily ani doma ani ve světě. A myslím si, že Amerika zůstává rozdělená, McCainovi patří celý Středozápad. Na Obamovi tedy teď je, aby Ameriku sjednotil a ty problémy vyřešil."

Osud plánovaného amerického radaru v Česku výměna šéfů Bílého domu neovlivní, soudí premiér Topolánek: "Nemám žádnou pochybnost o tom, že se nezmění přístup americké administrativy k protiraketové obraně. Česko-americké jednání se už nijak vyvíjet nebude, protože smlouvy jsou už podepsané. Domnívám se, že smlouvy budeme moci ratifikovat a že nový americký demokratický kabinet nebude dělat nějaké změny."

Lídr opoziční ČSSD Jiří Paroubek očekává od nového amerického prezidenta změnu stylu i obsahu politiky: "Je to vyjádření vůle amerického lidu po změně politiky a já to velice vítám. Americká politika teď bude do značné míry na poněkud jiných principech, než měl prezident George Bush. To znamená s respektováním, že regionální velmoci ve světě jsou mnohem vlivnější než byly před osmi nebo deseti lety."

Ohledně dohodnutého amerického radaru v Česku Paroubek dodal: "Pro Obamu je to jeden z okrajových problémů. A pro nás, sociální demokraty také není tak významné, jaký on má názor. My prostě máme svůj názor."

K výsledkům amerických prezidentských voleb a jejich možným důsledkům pro svět jsme připravili speciální vydání podvečerního Radiofóra. Záznam pořadu najdete na webové stránce Radiožurnálu v sekci RÁDIO NA PŘÁNÍ

Ovlivní podle vás nový americký prezident Barack Obama světovou politiku? Hlasujte v naší anketě!

Vít Pohanka, Vojtěch Berger, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme