Fotbalovému výtržnictví se pokusil učinit přítrž slovenský parlament

Slovenský parlament schválil zákon, který umožňuje policii okamžitě ukončit sportovní utkání v případech, kdy je ohrožené zdraví lidí. Poslanci tak reagují na sobotní fotbalový zápas mezi Dunajskou Stredou a Slovanem Bratislava, kde víc než padesát lidí utrpělo zranění. Jedním z důsledků je také prudké zhoršení vztahů mezi Slovenskem a Maďarskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konec bouřlivého zápasu bratislavského Slovanu s  Dunajskou Stredou

Konec bouřlivého zápasu bratislavského Slovanu s Dunajskou Stredou | Zdroj: ČTK

Při rizikových zápasech budou povinné kamery na identifikaci lidí. Pořadatelé musejí prohledávat fanoušky a opilým mohou vstup na stadion zakázat. Nesplnění povinnosti se trestá pokutou do výše 100 tisíc korun.

Do zákona se dostal i návrh Slovenské národní strany, podle kterého mohou fanoušci na ligových zápasech mávat jenom slovenskými vlajkami. Na utkání do Dunajské Stredy totiž přijeli radikálové z Budapešti, které slovenská policie tvrdě rozehnala spolu s ostatními fanoušky.

Kvůli zákroku si pak stěžovala maďarská vláda a fotbalová výtržnost přerostla ve vážný diplomatický spor mezi Bratislavou a Budapeští. Ten předcházející obě země vedly kvůli nové učebnici vlastivědy.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme