Na Tchaj-wanu vrcholí historické rozhovory s čínskými představiteli

Na Tchaj-wanu vrcholí historické rozhovory mezi představiteli Pekingu a Taj-peje. Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou jednal s hlavním čínským emisarem Čchen Jün-linem, tématem byla i bezpečnost v Tchajwanské úžině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čchen Jün-lin s představitelem Tchaj-wanu

Čchen Jün-lin s představitelem Tchaj-wanu | Zdroj: ČTK

Taj-pej se staví proti rozmisťování čínských raket mířících na ostrov, Peking zase odmítá prodej nejmodernějších amerických zbraní Tchaj-wanu. Schůzka se konala i přesto, že stoupenci nezávislosti ostrova v noci prakticky uvěznili čínského emisara v hotelu, kde večeřel.

Setkání Ma Jing-ťioa s Čchen Jün-linem se uskutečnilo o několik hodin dříve oproti původnímu plánu, a to právě kvůli obavám z možných protestů. Čínský emisar ale při schůzce odmítl oslovit Ma Jing-ťioua titulem prezident. Peking totiž Tchaj-wan i nadále označuje za svou odštěpeneckou provincii. Čínský vyjednávač je dosud nejvyšším čínským představitelem, který navštívil Tchaj-wan od oddělení tohoto ostrova od pevninské Číny v roce 1949.

Přesto oba představitelé vyzdvihují uzavřené dohody o přímém leteckém, lodním i poštovním spojení. Ma Jing-ťiou také po setkání prohlásil, že suverenita Tchaj-wanu není ekonomickým sbližováním s Čínou oslabena.

Obě strany si v rámci gesta dobré vůle vymění i vzácné živočichy. Čína tak Tchaj-wanu dodá dvě pandy velké, obráceným směrem zase poputují tchajwanský jelen sika a ohrožený sudokopytník serau.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme