ČSSD má podmínky pro toleranci vlády v době předsednictví EU

Předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek přednesl podmínky, za kterých bude po dobu předsednictví Česka v Evropské unii tolerovat současnou koaliční vládu. Jeho strana považuje české předsednictví za mimořádně důležitou záležitost a má zájem na tom, aby bylo úspěšné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Po setkání s předsedou Evropské komise José Barrosem v Bruselu Paroubek řekl: "I přes chyby vlády, které dělala při přípravě českého předsednictví, si myslíme, že je to věc mimořádně důležitá jak pro naší republiku, tak pro Evropu. Protože Česká republika je ze zemí střední a východní Evropy první předsednickou zemí, je naším zájmem, aby české předsednictví dopadlo úspěšně."

Jednou z podmínek podle Paroubka je urychlená ratifikace reformní Lisabonské smlouvy. Za svou podporu nic neočekává: "Nechceme žádný politický kšeft za to, když my, sociální demokraté, podpoříme v podstatě unisono Lisabonskou smlouvu. Je teď odpovědností vlády jako celku včetně Občanské demokratické strany, aby to začala prosazovat. Aby to co podepsal premiér v Lisabonu, vzala největší vládní strana za své. Lisabonská smlouva je logickou podmínkou, stejně jako, aby se vláda zabývala harmonogramem přijetí eura."

Vládní ODS je zatím v názoru na Lisabonskou smlouvu nejednotná. Ostatní dvě vládní strany Zelení a KDU-ČSL věří, že by mohla být do konce roku přijata. Naopak podle čerstvého prohlášení předsedy vlády Mirka Topolánka Česká republika letos ratifikovat lisabonskou smlouvu nestihne.

Jednou z překážek je to, že Ústavní soud zatím odložil na žádost prezidenta Václava Klause projednávání souladu Lisabonské reformní smlouvy s českou ústavou. Prezident Klaus po irském nepřijetí dokumentu v lidovém referendu pokládá smlouvu za mrtvý dokument.

Mluví se o tom, že naše dosavadní nepřijetí Lisabonské smlouvy by mohlo být pro nás překážkou po vykonávání předsednické funkce.

Energetická bezpečnost (tedy nezávislost jen na jednom zdroji) a větší orientace na východní sousedy evropské sedmadvacítky. To budou některé z priorit půlročního předsednictví České republiky v Evropské unii. Tyto společné cíle představilo už před dvěma měsíci v Evropském parlamentu v Bruselu trio ministrů Francie, Česka a Švédska.

Francie vládne Unii do konce tohoto roku, naše republika se chystá na prvních šest měsíců roku příštího a druhý půlrok má být v režii Švédska. Před Francií předsedalo Evropské unii Slovinsko jako první z nových členských zemí.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme