Barack Obama se chystá do Bílého domu

Hned první den po svém historickém volebním vítězství se příští prezident USA Barack Obama pouští do práce. V domácí i zahraniční politice na něj čekají mimořádně obtížné výzvy, mezi ktrými ční současná globální finanční krize. Obama teď zveřejnil seznam lidí, kteří by mu měli pomoci s jejich řešením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dojaté pozdravy Baracka Obamy

Dojaté pozdravy Baracka Obamy | Zdroj: ČTK

Barack Obama, vítězný kandidát Demokratické strany, sice převezme prezidentský úřad až 20. ledna příštího roku, už teď si ale vybírá svoje příští nejbližší spolupracovníky, aby střídání v Bílém domě bylo co nejplynulejší. Jeho tým pro přebírání moci od Georga Bushe povede John Podesta, bývalý personální šéf Bílého domu za prezidenta Billa Clintona. Tato sestava také připravuje prezidentův program na prvních sto dnů jeho vládnutí.

Jedním z nejmocnějších prezidentových mužů, personálním šéfem Obamovy kanceláře, se podle všeho stane současný kongresman z Illinois a bývalý poradce někdejšího prezidenta Billa Clintona Rahm Emanuel. Tento muž má pověst tvrdého politika, který si nebere servítky. Mohl by narušit smířlivou a kompromisní image Baracka Obamy,který krátce před svým vítězstvím čelil hrozbě atentátu.

Odcházející prezident George Bush slíbil, že bude se 44. prezidentem Spojených států Obamou spolupracovat při předávání agendy a bude s ním konzultovat všechny podstatné záležitosti.

Kam míří Sarah Palinová?

Kandidátka Republikánské strany na úřad viceprezidentky Sarah Palinová nechce ani po prohraných volbách opustit vysokou americkou politiku. Právě ona přitom podle mnohých kritiků přivodila republikánům volební porážku.

Sarah Palinová, neúspěšná kandidátka na viceprezidentku USA | Foto: ČTK/AP

Palinová zatím odmítá zveřejnit své politické plány, což ale jenom umocňuje spekulace o její další kariéře. Podle některých názorů by se už příští rok mohla nechat zvolit do Senátu a odtamtud pak za čtyři roky kandidovat na prezidentský úřad. Dosavadní guvernérka Aljašky by tak zúročila popularitu, získanou v letošní kampaní po boku neúspěšného republikánského kandidáta na prezidenta McCaina.

Svým spořádaným životem a tvrdým odporem proti potratům Palinová dobře zapůsobila na konzervativní voliče. Všechny výhody ale smazalo několik nepovedených mediálních vystoupení, ve kterých ukázala malé zkušenosti se zahraniční politikou.

Vojtěch Berger, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme