V Evropě se zvyšuje spotřeba kokainu

Užívání kokainu v Evropě je na vzestupu. Je už druhou nejužívanější nezákonnou drogou mezi občany evropské sedmadvacítky a tří dalších zemí mimo Unii - Chorvatska, Norska a Turecka. Nejrozšířenější je stále marihuana. Klesající tendenci má v celoevropském měřítku užívání amfetaminů nebo pilulek extáze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

marihuana

marihuana | Foto: Marihuana galery

Statistiky mluví o tom, že na našem kontinentě ročně zemře sedm a půl tisíce lidí na předávkování. Téměř 2 miliony Evropanů mají kvůli užívání drog zdravotní nebo sociální problémy.

Píše se to ve výroční zprávě Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti zveřejněné v Bruselu. Ředitel monitorovacího centra pro drogy Wolfgang Goetz v ní uvádí, že téměř čtvrtina dospělých Evropanů - odhadujeme že asi 71 milionů - vyzkoušela někdy v životě marihuanu. Připojuje ještě alarmující odhad, že asi 4 miliony Evropanů užívají marihuanu denně nebo skoro denně.

Hned po konopí je nejoblíbenější drogou kokain. 12 milionů Evropanu ho někdy okusilo nebo ho stále užívá. Jeho velkou expanzi do Evropy přičítá monitorovací centrum určité módní vlně a také slabému dolaru. Producenti a pašeráci kokainu se proto přeorientovali na starý kontinent. Jen za poslední rok vyzkoušelo tuto drogu asi 3 a půl milionu Evropanů do 35 let.

Na prvních místech jsou v užívání kokainu Velká Británie a Španělsko. České republice patří jiný smutný primát. Vede v počtu uživatelů drogy extáze. Také procento mladých lidí do 24 let, kteří kouřili marihuanu v posledním roce, je nejvyšší právě v Česku.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme