Evropa i Česko snižují úrokové sazby

Česká národní banka se pustila do boje s klesající domácí ekonomikou. Bankovní rada ČNB překvapivě snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení hypoték a úvěrů, tak klesla na 2,75 procenta. Česká republika tak má nejnižší úrokové sazby v celé Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance - ilustrační foto

Finance - ilustrační foto | Foto: Archiv

Podle hlavního ekonoma společnosti Atlantik Petra Sklenáře ale tak razantní snížení úroků nebylo třeba: "Rozhodnutí snížit úrokové sazby velmi výrazněji, než očekával trh, hodnotím jako ne úplně šťastné. Protože situace u nás není tak vyhrocená. Rozhodnutí tak může spíš vyvolávat obavy než naopak tyto obavy a rizika snižovat."

Ekonom Petr Sklenář dodává: "Důvody, které vedly k tomuto nečekanému a překvapivému rozhodnutí, zřejmě jsou větší obavy ze zpomalování české ekonomiky a na druhou stranu pomoc finančnímu trhu u nás, lépe řečeno rozhýbání mezibankovního trhu."

Český trh očekával od centrálních bankéřů snížení sazeb o čtvrt procentního bodu. Centrální banka naposledy rozhodla o tak velkém skoku úrokových sazeb, jaký provedla dnes, v červenci roku 2002. Před měsícem úrokové sazby neměnila, přestože den před tím centrální banky mnoha zemí jednotně úrokové sazby snížily. Ani koncem září naši centrální bankéři neprovedli žádnou úpravu. Naposledy snižovali úrokové sazby začátkem srpna. Díky rozhodnutí centrální banky by teď mohly zlevnit hypotéky a úvěry.

Také bankovní rada Evropské centrální banky dnes snížila základní úrokovou sazbu. Šla dolů o půl procentního bodu na 3,25 procenta. Snížení v tomto rozsahu se na evropských finančních trzích očekávalo. Evropská centrální banka změnu provedla, aby zmírnila dopady současné finanční krize na ekonomiku eurozóny.

Británie dnes snížila úrokové sazby dokonce o 1 a půl procentního bodu. Dostala se tak na tři procenta, tedy na nejnižší úroveň za posledních padesát let. Také britský pokles byl výraznější, než čekali tamní finanční analytici.

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme