O desítky miliónů eur zřejmě na Islandu přišla německá státní rozvojová banka

Další blamáž hrozí německé státní rozvojové bance KfW. Ta se zpožděním přiznala, že přijde o desítky miliónů eur z obchodů s islandskými bankami. Finanční ústav se ale nevzdává naděje, že část peněz dostane nazpátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Pro banku KfW je rok 2008 doslova katastrofou. Ztráty dceřiného düsseldorfského ústavu IKB se počítaly v miliardách eur. Potom přišel nevídaný přehmat v podobě převodu 320 miliónů eur krachující americké bance Lehman Brothers.

Teď státní rozvojová banka přiznala, že na Islandu investovala několik stovek miliónů eur a vysoké částky půjčila taky tamním finančním ústavům. 150 miliónů eur půjčených bance Glitnir považuje rozvojová banka za nenávratně ztracených. Státní finanční ústav naopak věří, že dostane nazpátek minimálně část dalšího úvěru ve výši 138 miliónů.

Na hlavu manažerů KfW se snáší vlna kritiky. Podle Franka Schäfflera z liberální FDP "nemá banka za úkol podporovat střední vrstvu na Islandu, nýbrž v Německu".

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme