Loděnice v Gdyni a Štětíně musejí rozprodat svůj majetek

Loděnice v polských přístavech Gdynia a Štětín musejí jít do likvidace. Musejí rozprodat svůj majetek a tím vrátit neoprávněně přijatou státní pomoc v hodnotě několika miliard eur. Po čtyřletém vyšetřování o tom rozhodla Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loděnice v Gdaňsku

Loděnice v Gdaňsku | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

"Státní pomoc poskytnutá oběma loděnicím narušila pravidla volné soutěže na jednotném trhu Unie, a musí být vrácena," zchladila naděje Polska na záchranu továren komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Miliardové částky ve zlotých se používaly ne na restrukturalizaci podniků, ale na zajištění jejich každodenního chodu. Loděnice ale nemusejí vracet peníze, které stejně nemají. Musí však zaniknout.

"Polsko se zavázalo prodat majetek loděnic do května 2009 v otevřených a bezpodmínečných veřejných soutěžích zájemcům bez ohledu na jejich záměry s nabytým majetkem," uvedla komisařka Kroesová.

Výnos z prodeje má jít do státní pokladny jako vrácená pomoc. Noví majitelé nemovitostí, materiálu, nebo zařízení loděnic nebudou mít povinnost zaměstnat jejich pracovníky.

Polsko přijalo verdikt s úlevou

Polský ministr pro správu národního majetku Aleksander Grad neskrýval radost, že loděnice dostaly ještě dalších sedm měsíců času na privatizaci. "Přijatý scénář je dobrým kompromisem, který může uspokojit všechny strany. Chci za to poděkovat komisařce pro ochranu konkurence a chtěl bych zdůraznit, že už dnes jsme připravení tato rozhodnutí realizovat."

Záchranný plán ale nezaručuje zaměstnancům loděnic, že jim noví majitelé dají práci. Odborové svazy se proto dožadují schůzky s ministrem národního majetku a hrozí protesty.

Pavel Novák, Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme