Čína vyzývá Obamu, aby nepodporoval nezávislost Tchaj-wanu

Nepodporujte nezávislý Tchaj-wan, vyzývá Čína nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu. Podle Pekingu je otázka statusu ostrova, který považuje za svou odštěpeneckou provincii, pro vztahy mezi Čínou a USA klíčová. Výzva přitom přichází v den, kdy v Taj-peji vyvrcholily historické rozhovory mezi představiteli Číny a Tchaj-wanu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakázané město v Pekingu

Zakázané město v Pekingu | Foto: Roman Růžička

"Apelujeme na Spojené státy, aby dodržely svůj závazek a respektovaly politiku jedné Číny, odmítaly nezávislost Tchaj-wanu a přestaly mu prodávat zbraně," prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Jak dodal, Peking považuje téma Tchaj-wanu za nejcitlivější ve vzájemných vztazích.

Washington přitom slíbil Taj-peji dodat moderní zbraňové systémy včetně protiraketových střel Patriot za 6,5 miliardy dolarů a Barack Obama prodej v říjnu podpořil.

Spekulovalo se, že o problému bude v Taj-peji jednat s tchajwanským prezidentem Ma Jing-ťiouem i čínský emisar Čchen Jün-lin. Oba se ale této otázce, stejně jako čínským raketám mířícím na ostrov, vyhnuli. Naopak vyzdvihli uzavřené ekonomické dohody a vyjádřili vůli k pokračování obnoveného dialogu.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme