Banky v České republice finanční krize nezasáhla

Bankovní domy působící v Česku jsou vůči světové finanční krizi imunní. Vyplývá to z výsledků hodnocení jejich hospodaření za prvních 9 měsíců letošního roku, které banky zveřejňují v těchto dnech. Komerční banka a Česká spořitelna hlásí nárůst zisku o desítky procent. ČSOB v porovnání s loňskem klesl zisk o více než 60 procent, její celková bilance je ale výrazně zisková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka

Komerční banka | Foto: Marián Vojtek

Co je příčinou prosperity tuzemských bank, vysvětlil Radiožurnálu analytik společnosti Atlantik Milan Lavička: "Česká republika má jako jedna z mála zemí v Evropě vyšší objemy vkladů v bankách než poskytnutých úvěrů. Je to přibližně 70 procent - poměr vkladů k úvěrům. Díky tomu pak nejsou banky tolik závislé na dalších zdrojích financování. A právě nedostatek zdrojů financování způsobuje bankám v Evropě výrazné problémy."

České banky se podle Lavičky také zaměřují především na retailové bankovnictví. "Což je právě poskytování vkladů a úvěrů a pouze malá část jejich podnikání je zaměřená na investiční bankovnictví, které právě způsobuje ztráty zahraničním bankám," dodal analytik.

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme