Varšava není proti ruským inspekcím na protiraketové základně

Polsko souhlasí s ruskými inspekcemi na americké protiraketové základně. Varšava ale požaduje, aby i Rusko umožnilo Polákům a Čechům kontrolu svých objektů protivzdušné obrany. V polském Sejmu to prohlásil ministr zahraničí Radek Sikorski.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Interceptor

Raketa Interceptor | Foto: US Missile Defense

Polský ministr zahraničí dnes v obsáhlém vystoupení popsal vývoj jednání s americkou stranou, doprovázených konzultacemi s Moskvou. Polsko chce ruské straně předložit písemné materiály, které mají přispět k obnovení důvěry mezi Moskvou a Varšavou.

"Polsko souhlasí s pravidelnými inspekcemi. Očekáváme ale, že Moskva bude respektovat zásadu reciprocity a vysloví souhlas s polskou a českou inspekcí v dohodnutých objektech na území Ruska."

Ministr Sikorski zdůraznil, že americký systém protiraketové obrany zvyšuje bezpečnost Polska a Severoatlantické aliance.

Spojené státy chtějí v Polsku umístit silo s desítkou raket a v Česku s ním spojenou radarovou základnu. Celý systém má Američany a spojence chránit proti útokům ze zemí, jako je Írán.

Protiraketový radar - žhavé téma české politiky

O česko-amerických smlouvách o zřízení radarové základny v Brdech a o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území začala v závěru října jednat Poslanecká sněmovna . Opozici se totiž nepodařilo dokumenty z programu vyřadit. Podle premiéra Mirka Topolánka by se o nich mohlo ve výborech jednat déle než obvykle, takže by jejich definitivní schvalování přišlo na řadu až po inauguraci nového amerického prezidenta na konci ledna.

Smlouvu o umístění amerického protiraketového radaru v Česku uzavřely v Praze vlády obou zemí v červenci a stvrdili ji svými podpisy ministři zahraničí Condoleeza Riceová a Karel Schwarzenberg. Dohoda umožňuje postavení radaru, jedné součásti amerického protiraketového deštníku, na našem území ve vojenském újezdu Brdy. V září pak Česká republika a Spojené státy v Londýně podepsaly druhou klíčovou smlouvu týkající se plánované stavby amerického radaru v Brdech. Takzvaná dohoda SOFA upravuje pobyt amerických vojáků na radarové stanici. Kromě toho uzavřely obě strany i Deklaraci o strategické spolupráci.

Podle červencového průzkumu agentury STEM se proti zřízení základny vyslovilo 44 procent lidí. Podle průzkumu CVVM s radarem nesouhlasily dvě třetiny Čechů a Češek.

Expremiér a bývalý šéf sociální demokracie Stanislav Gross v srpnu pro Lidové noviny přiznal, že jednání o případném umístění amerického protiraketového radaru na území Česka zahájila vláda ČSSD. Její současné vedení to ale popírá a tvrdí, že za jejich působení začaly jen technické konzultace s Američany.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme